"Prispodobe" u knjižnici Bogdana Ogrizovića

Autor: Tomislav Radić
Objavljeno: 20.10.2019. 11:12:05
"Prispodobe" u knjižnici Bogdana Ogrizovića

Foto: Tomislav Radić

Predstavljanje nove knjige "Prispodobe"  Antuna Paveškovića bit će 22. listopada u 18 sati u knjižnici Bogdan Ogrizović u Zagrebu. 



 "Autor je  osebujna pojava na našoj književnoj sceni, jer nekom vrstom fantastičnog realizma ulazi pod kožu uobičajene i prihvatljive realnosti (posebno se to odnosi na priče Staričica koja je živjela da hrani mačke i Čudovište). Suptilno korištenje mitskih slika i njihova reaktualizacija upravo u našem vremenu daje ovoj knjizi posebnu patinu. Istovremeno, ove priče su znalački napisane i dobro ispričane, što upućuje da se radi o stvaralaštvu koje je oplođeno vlastitim životnim iskustvom, spoznajama iz prve ruke. Priče su upućene svim zainteresiranim čitateljima za koje nije nužno da posjeduju nekakvo predznanje, a da pritom autor u estetskom i sadržajnom smislu nikome ne podilazi, što je svakako odlika izvrsne proze. Priče su jako dobro činjenično kontekstualizirane, ali uvijek na granici između onog realnog i onog nadrealnog."- piše u predgovoru knjige Petar Bujas.


Antun Pavešković (1957., Dubrovnik) je znanstveni djelatnik u Odsjeku za povijest hrvatske književnosti HAZU te docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Od 2003. do 2012. bio je urednik u književnom časopisu Republika. Od 2012. urednik je u Maloj knjižnici Društva hrvatskih književnika. Premda je njegov znanstveni i nastavni rad poznat  znanstvenoj  i  kulturnoj  javnosti,  njegove  aspiracije  protežu se i više, što je i pokazao nizom objavljenih priča u raznim časopisima. Dosada je objavio dvije knjige proze: Oproštaj i Suvišna roba.


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.11.2022. 9:18:04

Create Account