Danteovi krugovi u doba korone - likovna radionica ove srijede

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.9.2021. 17:30:21
 Danteovi krugovi u doba korone - likovna radionica ove srijede

Foto: Muzej Prigorja

Još ovaj tjedan u Muzeju Prigorja u Sesvetama može se razgledati izložba ‘Danteovi krugovi u doba korone’. Riječ je o izložbi radova 18 slovenskih likovnih umjetnika, članova LD Kranj, a uz čiju izložbu će biti upriličena i likovna radionica.



Iz Muzeja Prigorja pozivaju na likovnu radionicu koja će se održati u sklopu izložbe u srijedu 15. rujna od 18:30 do 20:30 pod vodstvom mag. umj. Sanele Đurinec Raič, akad. slik. 


A upravo 14. rujna navršava se 700. godišnjica smrti Dantea Alighierija, jednog od najvećih pjesnika srednjega vijeka.


Zanimljivo, Danteov praunuk Nicolo Alighieri u Zagrebu je 1399. godine radio kao ljekarnik na Gornjem gradu, na križanju današnje Kamenite i Habdelićeve ulice, u ljekarni "K crnom orlu" koja se prvi put spominje davne 1355. godine i od tada nije prestajala s radom.


“U svome alegorijskom djelu Božanska komedija, vodeći nas kroz krugove pakla privlači našu pažnju aktualnošću tematike dok se borimo sa COVIDOM-19. I kako Dante razotkriva tadašnjeg čovjeka, razapetog između politike, morala, vjere i tadašnjih znanstvenih spoznaja; tako nas danas podsjeća na samootkrivanje u putovanju kroz vlastite krugove krize identiteta, krugove samoispitivanja današnjih vjera, politika, znanstvenih spoznaja. Još jednom slika uplašenog čovjeka razapetog između pakla i neba opisuje svakidašnjicu” - kaže Irena Gayatri Horvat, jedna od autorica izložbe i poziva na razgled!



Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account