Odličan odaziv na 13. Noći muzeja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.1.2018. 23:12:27
Odličan odaziv na 13. Noći muzeja

Foto: HRT

Sinoć je održana 13. Noć muzeja, manifestacija koja tradicionalno okuplja velik broj posjetitelja. Ove se godine održala u 200 muzeja i galerija u više od 100 hrvatskih gradova. I Zagrepčani su se odazvali u velikom broju.


Sinoć su građani uživali u 13. popularnoj kulturnoj manifestaciji Noć muzeja. Više od 200 muzeja, galerija i drugih baštinskih institucija u 110 gradova i općina otvorilo je svoja vrata posjetiteljima. Ovogodišnja tema je Muzeji i sport, a posjetitelji su u Zagrebu mogli razgledati više od 40 institucija. 


Naravno, cilj nije rušiti rekorde iz godine u godinu, već posjetitelje, a pogotovo mlade, educirati o važnosti očuvanja hrvatske kulturne baštine.


Ovo su samo neki od komentara: "Tradicionalna manifestacija, već je ustaljena kao standard za promicanje muzejske djelatnosti." "Sviđa mi se takva noć jer je odlična prilika da besplatno pogledamo neke muzeje." "Smatram da je važno da postoji takav događaj jer postoje mlade osobe koje bi voljele posjetiti muzeje, a nemaju financija. Ovako mogu uživati u umjetnosti." "Bilo je super, krasno!" "Vidio sam nove stvari, saznao nešto što nisam znao." "Ovo mi je bila jedinstvena prilika da vidim knjižnicu HAZU-a."  


Na otvorenju u dvorani Hrvatskog sokola u Zagrebu nastupio je zlatni gimnastičar - svjetski prvak na preči Tin Srbić, koji se nakon nastupa pridružio mnogim Zagrepčanima u posjetu muzejima. Premijer Andrej Plenković posjetio je izložbu Hrvatskog športskog muzeja, koji još nije otvoren za javnost te izjavio: "Siguran sam da ćemo i sa strane Vlade, u sinergiji Splita i Zagreba pronaći trajno rješenje za sjedište muzeja. Sigurno na jedan moderan i interaktivan način koji će inspirirati mlade." 


Noć muzeja jedna je od najuspješnih manifestacija u Hrvatskoj, a posjetitelji muzeja diljem zemlje mogli su uživati u izložbama sve do jedan sat poslije ponoći.


HRT


Create Account