Ovog vikenda "Srednjovjekovni dani na Medvednici"

Autor: Marina Mađerić
Objavljeno: 23.9.2017. 20:22:24
Ovog vikenda "Srednjovjekovni dani na Medvednici"

Foto: HINA/Ante GUDELJ/ ik

Na Medvedgradu se ovog vikenda održavaju XII. "Srednjovjekovni dani na Medvednici" u kojima se oživljavaju običaji i duh srednjeg vijeka.   


Manifestaciju organizira Javna ustanova "Park prirode Medvednica" koja poziva građane koji ih nisu posjetili u subotu da dođu na Medvedgrad u nedjelju, 24. rujna, od 12 do 20 sati i zajedno s njima otputuju u daleki srednji vijek. Djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz. Za posjetitelje je organiziran i poseban besplatan prijevoz mini busom od Šestinske crkve do Medvedgrada i natrag.

Svi građani u dobroj kondiciji pozvani su da dođu pješice jer se od Šestinske crkve do Medvedgrada tako može doći za 45 minuta, stazom broj 12. Ovi "Srednjovjekovni dani na Medvednici" su zadnji prije radova na obnovi Medvedgrada, koji će postati centar za posjetitelje. Snima ih i španjolska televizija. 


"'Srednjovjekovni dani na Medvednici' su dani u kojima se na Medvedgradu oživljavaju običaji i duh srednjeg vijeka. Njegove drevne zidine zaposjednu Crna Kraljica i njezina dvorska svita, plemeniti vitezovi i luckaste dvorske lude, a oko same utvrde smješten je pravi srednjovjekovni sajam. Posjetitelji, a posebno djeca, mogu uživati u viteškom turniru, a i sami se okušati u viteškim disciplinama, nasmijati se vratolomijama žonglera Trilje IV., slušati priče i srednjovjekovnu glazbu, susresti medvedničke coprnice, pa čak i isprobati prave srednjovjekovne sprave za mučenje. A ove godine je i poseban program rezerviran za najsretnije – program na kuli: Pričom te zovem!", istaknula je v.d. ravnateljice Javne ustanove "Park prirode Medvednica" Snježana Malić-Limari. 

Rekla je da ih je lani u jednom danu posjetilo oko 1200 ljudi, a kako djeca do sedam godina imaju besplatan ulaz, riječ je o oko 2000 posjetitelja.  


Malić-Limari: Zadnji "Srednjovjekovni dani na Medvednici" prije radova na obnovi Medvedgrada

Malić-Limari rekla je u izjavi za Hinu da su ovi "Srednjovjekovni dani na Medvednici", koje tradicionalno organiziraju već 12. put, zadnji prije radova na obnovi Medvedgrada koji će postati centar za posjetitelje.

"Već smo počeli s natječajima za zapošljavanje i već sljedeći tjedan startamo", istaknula je. Objasnila je da kreće obnova Medvedgrada, prvo će ići "papirnati dio", javna nabava i ostalo što će potrajati nekoliko mjeseci, a na proljeće će početi građevinski radovi i opremanje unutarnjih dijelova. Radovi bi trebali završiti do kraja listopada 2019. godine. Podsjetila je da je riječ o projektu vrijednom 30 milijuna kuna bez PDV-a koji je financiran novcem fondova Europske unije.

"Nakon završetka radova, Medvedgrad će postati centar za posjetitelje Parka prirode Medvednica. Riječ je o kapitalnom objektu zaštićenog područja za posjetiteljsku infrastrukturu. U Medvedgradu će se zadržati sve njegove postojeće funkcije, ali će se postaviti i tri izložbena postava a centralni će biti u južnoj kuli gdje će se prezentirati kompletne prirodne i kulturne vrijednosti cijele Medvednice, a u drugim dijelovima će se više orijentirati na Medvedgrad i na Hrvatsku", istaknula je Malić-Limari.

"Srednjovjekovne dane na Medvednici", Javna ustanova "Park prirode Medvednica" organizira uz pomoć donacije Turističke zajednice Grada Zagreba i Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo. Malić-Limari je rekla da im se sa svojim donacijama za cjelogodišnji program, za sve manifestacije na Medvedgradu, uključio i PBZ American Express i Interspar. 


Medvedgrad izgrađen 1254., nakon katastrofalne provale Tatara

Na Malome Plazuru, vrhu na južnom dijelu Medvednice, ugnijezdio se slikoviti srednjovjekovni burg koji već osam stoljeća bdije nad Zagrebom. Izgrađen je 1254., nakon katastrofalne provale Tatara koji su u razarajućem naletu poharali ove prostore i do temelja porušili i spalili tadašnji Zagreb, koji se sastojao od građanskog Gradeca i biskupskog Kaptola. Iako izgrađen prvenstveno za zaštitu građana, biskupa i crkvenog blaga, Medvedgrad je zbog svog savršenog strateškog položaja stalno bio u središtu imovinsko-političkih previranja.

U svojoj je povijesti promijenio brojne gospodare koji su ga dobivali ili gubili u raznim ženidbenim kombinacijama, kupoprodajama, spletkama ili čak zavjerama. Iako fantastično utvrđen i uvijek spreman za borbu, Medvedgrad nikada nije bio napadnut. Naprotiv, medvedgradski su gospodari svoju riznicu i skladišta nerijetko popunjavali pljačkanjem okolnih sela, a znali su, bilo političkom, bilo oružanom silom, nasrnuti i na sam Zagreb. Najzloglasniji među njima bili su grofovi Celjski, koji su sredinom 15. stoljeća vršili takav teror nad gradom da su mnogi stanovnici Gradeca pobjegli iz svojih domova. 

Medvedgrad je napušten 1590. godine, nakon što je utvrdu porušio strašan potres, pa su se njezini posljednji vladari Gregorijanci preselili u puno moderniji i ugodniji dvorac u Šestinama. Od tada utvrđeni grad na brijegu stoljećima propada. Dugo su ga posjećivali samo pustolovi i lovci na blago koje je, navodno, negdje pod gradom sakrila slavna Crna Kraljica.

Tek je 1979. počelo sustavno arheološko istraživanje, konzervacija zidina i rekonstrukcija pojedinih dijelova tog hrvatskog srednjovjekovnog burga. Tako je iz ruševina iznikla osmerokutna kapela sv. Filipa i Jakova, južna obrambena kula, palas – palača za stanovanje i još neki dijelovi drevne utvrde.

Godine 1994. pod južnom je kulom podignut "Oltar domovine", djelo kipara Kuzme Kovačića, u kojem gori vječni plamen u čast svim hrvatskim junacima.

Današnji posjetitelji Medvedgrada mogu samostalno ili uz vodiča istražiti tu drevnu utvrdu.


(Hina)


Create Account