Prva nagrada Vladimir Nazor dodijeljena je na današnji dan Vesni Parun

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.6.2021. 10:18:27
Prva nagrada Vladimir Nazor dodijeljena je na današnji dan Vesni Parun

Foto: Muzej Prigorja

Nagradu Vladimira Nazora dodjeljuje Republika Hrvatska za najbolja umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma u Republici Hrvatskoj. Ustanovljena je 1959. godine, a dodjeljuje se kao godišnja nagrada i kao nagrada za životno djelo. 




Prva godišnja nagrada za književnost dodijeljena je Vesni Parun 19. lipnja 1960. i čuva se u Muzeju Prigorja. To je otkriveno prilikom pripremanja velike prošlogodišnje izložbe Muzeja Prigorja o našoj najvećoj pjesnikinji koja je svojedobno bila i Sesvećanka, odnosno živjela je u kući koja se nalazila na prostoru između današnjih zgrada Narodnog sveučilišta i Doma zdravlja.


"Nakon što sam odgledao dodjelu Nagrade Vladimira Nazora  kopkalo i znam da sam ju negdje vidio u Muzeju! Naime, kad smo prošle godine slagali izložbu Balade Vesne Parun naišli smo i na dokument ove nagrade", rekao nam je voditelj PR-a Muzeja Prigorja Tomislav Mrčić dodajući kako mu se učinilo zgodnim iznijeti to u javnost baš na datum dodjele nagrade koja je ustanovljena 1959, te se dodjeljuje od 1960, 19. lipnja, a prva je nagrada bila dodijeljena upravo Vesni Parun. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 6.3.2024. 13:08:20

Create Account