Vugrovčani ispratili godinu u duhu Božića

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.12.2018. 11:00:44
Vugrovčani ispratili godinu u duhu Božića

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

KUD Dragutin Domjanić iz Vugrovca priredio je u subotu na večer u Staroj školi božićni koncert istovremeno predstavivši prigodnu tiskovinu.



Brošura Vugrovečko misno ruho predstavljena je za vrijeme sinoćnjeg koncerta na kojem su mali i veliki folkloraši  izveli pojedine plesove i dječje igre hrvatskih krajeva, ali i prigodne božićne pjesme. Upravo je ovaj božićni koncert bila prilika da se predstavi tiskovina proizašla iz izložbe Muzeja Prigorja Vugrovečko misno ruho autorice Dubravke Habuš Skendžić, više restauratorice.


Predstavljanje tog, kako je nazvan, kataloga organizirali su Muzej Prigorja i župa sv. Franje Ksaverskog. Na predstavljanju su govorili župnik vlč. Filip Lucić, ravnateljica muzeja Morena Želle, sama autorica izložbe i suaotorica kataloga Dubravka Habuš Skendžić, te autorica kataloga Heda Šlogar. 


Poznato je, da je župa Vugrovec u devet stoljetnoj povijesti Zagrebačke biskupije uživala poseban položaj, jer tu su biskupi dolaziti na odmor u svoj ljetnikovac, a često su i dulje vremena ovdje boravili. To je ujedno i mogući razlog razvoja vugrovečke štikarske škole jer su posebnom tehnikom zlatoveza tadašnji štikari izrađivali svećenička misna ruha, a jedno takvo u posebnim svečanim prigodama nosi i današnji župnik vlč. Filip.


Uz ovo predstavjanje bivši ravnatelj vugrovečke osnovne škole i sam Vugrovčan, Ivan Klaić inače povjesničar po struci, tom je prigodom najavio skori izlazak iz tiska njegove knjige Od Vgrae do Vugrovca koja bi tijekom  ove zime trebala biti promovirana. 


Za vrijeme koncerta uz pozornicu je bila postavljena bista Dragutina Domjanića, rad akademskog kipara Željka Zime.


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.3.2024. 9:40:45

Create Account