Sedam savjeta za malu školu kod kuće (video)

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.4.2020. 22:05:07
Sedam savjeta za malu školu kod kuće (video)

Foto: DV Čigra

Roditeljima djece koja će za nekoliko mjeseci prvi put sjesti u školske klupe, preporučuje se da svojim mališanima pomognu oko pripreme za školu. Naime, za upis u školu djetetu je neophodna potvrda o pohađanju programa predškole koju izdaje odgojno-obrazovna ustanova. Program predškole obvezni je program odgojno-obrazovnoga rada s djecom u godini prije polaska djeteta u osnovnu školu. Taj program traje 250 sati.

Kako većina djece nije išla u dječji vrtić od sredine ožujka, mnogi predškolarci sada trebaju zasukati rukave. Posebno se to odnosi na one koji neće krenuti u vrtić ili malu školu 11. svibnja.


Kako bi se toj djeci olakšala priprema za školu, Dječji vrtić Čigra korisne sadržaje objavljuje na internetu. U Čigrinoj virtualnoj igraonici nalaze se sadržaji koji djeci pomožu u osamostaljivanju, razvoju grafomotorike, predmatematičkih i predčitačkih vještina te pisanju.


Tu su i videosnimke sa savjetima psihologinje i odgajateljica roditeljima. Među najvažnijim savjetima su:

    1) Uvedite dnevnu rutinu

Rutina će u život djece unijeti predvidivost što im je nužno za stjecanje osjećaja sigurnosti i stabilnosti. Rutinom se također postavljaju granice u odgoju. Ona djetetu daje jasnu sliku što se i kada od njega očekuje.

    2) Uvedite obiteljske sastanke

Na njima možete napraviti tjedni plan. Isti otisnite. Napišite ga ili, kako bi ga djeca lakše razumjela, ukrasite slikama. Možete zajednički odrediti i kako ćete pratiti izvršenje plana – stavljajte kvačice ili pluseve i minuse. Vi se zacrtanoga morate pridržavati jer ste djetetu glavni životni model.

    3) Definirajte kada počinje mala škola

Glavica djeteta treba biti spremna za učenje! Zato je najbolje da kućna mala škola počinje nakon što se dijete naspavalo i pojelo zdrav doručak.

    4) Uredite  zajedno radni prostor

Radni prostor treba biti uredan i čist. Djetetu ništa ne smije odvlačiti pozornost.

    5) Pripremite radni pribor

Nabavite bilježnicu i pernicu. Provjerite jesu li olovke našiljene i sve stvari na broju.

    6) Dajte djetetu zadatke

Zadaci za predškolarce mogu se pronaći na internetu. Neke možete otisnuti, a za neke možete koristiti stvari koje već imate kod kuće. Grah, gumbići i kamenčići bit će vam sjajni saveznici u razvoju grafomotorike te predmatematičkih vještina djeteta.

    7) Budite oprezni s pomoći, a velikodušni s pohvalama


Djeci je važno da ih potičete i pohvaljujete, a u rješavanju zadataka pomažite im tek kada vas zamole za pomoć. Na taj će način djeca najbolje razvijati svoje potencijale.


Ove su savjete dale odgajateljica Petra Klasić i psihologinja Dejana Jelić Zelenbaba.


U Dječjem vrtiću Čigra smatraju kako mala škola organizirana na taj način djeci koja sada borave kod kuće, uvelike može olakšati pripremu za upis u prvi razred. Roditelje se pritom podsjeća da je mala škola s jedne strane nastavak učenja kroz igru, a s druge priprema za sustavan rad koji škola traži.


Video: Dječji Vrtić Čigra

Vezane vijesti
Ažurirano: 11.1.2022. 12:59:46

Što mislite o rezultatima popisa stanovnika u Sesvetama?

Broj popisanih daleko je manji od očekivanog
Mnogi se odselili zato nas nema koliko smo mislili
Nije loše, ipak je broj stanovnika Sesveta u porastu
Očekivano, sve što se moglo doselit u Sesvete već se doselilo
Ovo je još dobro naspram drugih sredina
( glasajte da biste vidjeli rezultate )

Create Account