Svjetski je dan učitelja, obilježava se u Hrvatskoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.10.2022. 9:59:11
Svjetski je dan učitelja, obilježava se u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Učitelji su vjerojatno najvažnije zanimanje na svijetu, oni uče i pripremaju za život i osobito rad sve mlade generacije na svim kontinentima.



Svjetski dan učitelja obilježava se svake godine 5. listopada. To prigoda pokazati da je rad učitelja  prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. 


Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti, te im dati društvenu važnost koju zaslužuju. Prigoda je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost ove profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji. Stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.


Obrazovna internacionala (EI), svjetska federacija sindikata stručnjaka u obrazovanju sa sjedištem u Bruxellesu, čvrsto vjeruje da Svjetski dan učitelja treba biti međunarodno priznat i obilježavati se u cijelom svijetu. Napori Obrazovne internacionale i njene 401 članice doprinijeli su međunarodnom priznanju i obilježavanju toga dana širom svijeta.

Izvor: Wikipedia


Učitelji su 💙 transformacije obrazovanja, poručuje Hrvatski sindikat učitelja.

Ovog Svjetskog dana učitelja – učitelji diljem svijeta pozivaju svoje vlade da:

❗️ ulažu u učitelje

❗️ uključuju učitelje

❗️ vjeruju učiteljima

❗️ poštuju učitelje


Svim učiteljima,  čestitamo 5. listopada – Svjetski dan učitelja!


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.3.2018. 16:13:03

Create Account