Učenici OŠ Luka promatrali su jučer pomrčinu sunca, oduševljeni su doživljajem

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.10.2022. 11:37:30
Učenici OŠ Luka promatrali su jučer pomrčinu sunca, oduševljeni su doživljajem

Foto: OŠ Luka

Jučerašnja djelomična pomrčina sunca izazvala je veliko zanimanje učenika OŠ Luka, oduševljeni su viđenim.



Djeca su poprilično znatiželjna i samo im trebamo pružiti priliku i omogućiti im utažiti njihovu žeđ za novim spoznajama na adekvatan način. Djelomična pomrčina sunca nije baš tako tako rijedak slučaj kao potpuna pomrčina, ali u životima djece dovoljno dug period između dva takva događaja da ih ova nebeska pojava privuče i da ju vide prvi puta. 


To jako dobo zna prof. Mladen Vidović, učitelj fizike u OŠ Luka koji je učenicima te škole otvorio mogućnost pogleda u nebo i sigurno gledanje prema suncu, te usvajanje novih činjenica o našem sunčevom sustavu.


"Unatoč kiši, oblacima i blatu, danas smo ipak uživali u promatranju pomrčine Sunca", kaže prof. Vidović u napisu koji je objavio i na školskim web stranicama. 


"Sve je bilo protiv našeg današnjeg plana - jutro nas je dočekalo kišom, a prijepodne su nebo prekrivali gusti oblaci. Nismo odustajali, čak ni kada smo čuli da širom grada svi odustaju. Nebo nas je nagradilo. Malo po malo, oblaci su se istanjili i oko podneva smo postavili teleskop ispred škole. Skupine učenika nestrpljivo su stajali oko teleskopa, očekujući povoljne uvjete", dodaje profesor kojemu nije bilo teško izaći s učenicima i tumačiti im prirodne pojave koje nam se periodično događaju.


Učenici su pomrčinu mogli pratiti kroz teleskop, začađeno staklo ili CD-ove. Oko teleskopa su se čuli uzvici oduševljenja kada su napokon svi zainteresirani uspjeli vidjeti tu nebesku pojavu. Kraj okupljanja ispred škole nastupio je kada je Sunce vratilo svoj puni sjaj.


U pripremi i realizaciji ovog školskog događaja učitelju Vidoviću pomogao je Vladimir Jug iz Remetinečkog astronomskog društva.  Razišli smo se oko 14 sati, kada je Sunce vratilo svoj puni sjaj.


Treba svakako pohvaliti i sve učiteljice koje su omogućile učenicima izlazak iz škole u tijeku nastavnih satova, kako bi uživali u ovom nebeskom događaju i usvojili neke nove spoznaje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 27.10.2023. 12:44:48

Create Account