Na kraju provedenog europskog projekta sinoć održano školsko natjecanje iz STEM-a

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 12.5.2023. 10:29:06
Na kraju provedenog europskog projekta sinoć održano školsko natjecanje iz STEM-a

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

STEM tehnologijama za budućnost Sesveta naziv je projekta koji upravo završava održano je natjecanje učenika, polaznika radionica u OŠ Vugrovec i Sesvetski Kraljevec.



U sklopu projekta Stem tehnologijama za budućnost Sesveta koji provodi udruga Zelene i plave Sesvete, sinoć je u OŠ Sesvetski Kraljevec održano  STEM natjecanje polaznika radionica u osnovnim školama Vugrovec i Sesvetski Kraljevec. Radi se većinom o učenicima petih i šestih razreda. Osim osnovnih škola Vugrovec i Sesvetski Kraljevec sudjelovali su i učenici OŠ Iver.


Partneri na projektu -  Srednja škola Jelkovec i Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba činili odnosno njihovi profesori su stručni ocjenjivački sud, dok su učenici Srednje škole Jelkovec nadgledali odvijanje natjecanja.


Radionice je vodio informatički stručnjak svih postojećih Microsoft licenci Goran Koleski dok je uvodno predsjednik udruge Zelene i plave Sesvete Anto Domjanović  pozdravio sve sudionike natjecanja 


Radionice je pohađalo dvadesetoro učenika iz OŠ Vugrovec i isto toliko iz OŠ Sesvetski Kraljevec. Učenici na natjecatelju su bili podijeljeni u nekoliko grupa, a najviše znanja i spretnosti pokazale su slijedeće ekipe:

1. Ekipa Vugrovec 3 - 95/100 bodova

2. Ekipa Vugrovec 1 -  90/100 bodova

3. Ekipa Kraljevec 1 - 80/100 bodova

Izvan konkurencije su nastupili učenici OŠ Iver osvojivši odličnih 95 bodova. 

Najboljima su uručene prigodne nagrade, a Udruga je za sve sudionike organizirala i malu zakusku.


O Projektu:


Projekt "STEM tehnologijama za budućnost Sesveta", službeni je naziv ovog europskog projekta koji je započeo 12. svibnja 2021. i trebao  je završiti do 12. 11. 2022. godine, međutim, kako je u vrijeme odvijanja projekta pandemija umnogome otežavala njegovo odvijanje, odobreno je produljenje trajanja projekta do 11.svibnja ove godine. Nositelj ovog projekta je udruga Zelene i plave Sesvete, s partnerima Fakultetom elektronike i računarstva i Srednjom školom Jelkovec.


STEM  je engleska skraćenica koja označava sva inženjerska područja. Prije više godina u svijetu je primijećeno da se STEM područje zanemaruje, a ono je ključno za razvoj cjelokupnog čovječanstva. Stoga se zadnjih godina uvelike ulažu napori u razvoj STEM područja, počevši od škola gdje važnije mjesto trebaju dobiti fizika, kemija, biologija, preko višeg obrazovanja, mehanika, informatika i ostala inženjerska zanimanja, jer se shvatilo da razvoj čovječanstva ovisi upravo o tim područjima.


Za ostvarenje ovog projekta ZIPS je iz europskih fondova ostvario 1.171.693,55 kuna. Projekt je u cijelosti financiran prema Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020 br. UP.04.2.1.10.0049


Najvažniji cilj ovog projekta je zainteresirati mlade, prvenstveno učenike za obrazovanje za inženjerska zanimanja što je nužno ukoliko se Hrvatska želi u budućnosti razvijati u tehnološkom smjeru.


Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost nositelja projekta Udruge Zelene i plave Sesvete


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.4.2024. 19:37:09

Create Account