Održana završna konferencija projekta STEM tehnologijama za budućnost Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 11.5.2023. 17:10:18
Održana završna konferencija projekta STEM tehnologijama za budućnost Sesveta

Foto: Borko Samec

STEM tehnologijama za budućnost Sesveta projekt je udruge Zelene i plave Sesvete financiran iz europskih fondova, a koji je nakon gotovo dvije godine završnom konferencijom priveden kraju.



U Europskoj uniji još je prije dvadesetak godina primijećen pad zanimanja mladih za školovanje u inženjerska zanimanja, te je vrlo skoro pokrenuta politika popularizacije STEM područja, odnosno tehničkih i tehnoloških područja i informatike. Uvidjelo se, naime, da nema napretka bez tehnoloških stručnjaka, a uvoz stručnjaka iz trećih zemalja nije se pokazao kao osnovno i najsretnije rješenje. Zbog toga se započelo sa sustavnom politikom poticanja najmlađih, učenika još u nižim razredima, kako bi ih se zainteresiralo za tu tematiku, nebili se upisivali u tehničke srednje škole, ili gimnazije nakon kojih bi na tehnološke studije. 


Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju i u našoj se zemlji sve više pozornosti, temeljenih na istim načelima, počelo posvećivati STEM području, a rezultat toga su pokrenuti mnogi projekti koje su nevladine udruge pokrenule u promociji STEM-a, a među njima je i udruga Zelene i plave Sesvete. 


Sukus je to uvoda  Ante Damjanovića u Završnu konferenciju projekta STEM tehnologijama za budućnost Sesveta koja je u jučer, u srijedu održana u velikoj dvorani udruge Zelene i plave Sesvete u koju se natiskalo više od stotinu polaznika radionica, predstavnika partnera, škola uključenih u program i članova ZIPS-a, dok je u malo šahovskoj dvorani Garry Kasparov Šahovskog kluba Sesvete Agroproteinka prikazana oprema i uređaji koji su bili korišteni tijekom provedbe navedenog STEM projekta. Predsjednik udruge Damjanović ujedno je čestitao svim polaznicima ponuđenih programa koje je udruga kroz ovaj STEM projekt provodila na području Sesveta na raznim razinama i u različitim prostorima. 


Tajnik udruge Radoslav Dumančić pozdravljajući nazočne posebno je zahvalio Nacionalnoj zakladi za civilno društvo, posredničkom tijelu koje je, kako je rekao, "odigralo značajnu ulogu u pomoći odvijanju ovoga projekta". 


Sam projekt su predstavili Marijo Spajić, prvi njegov voditelj, Klara Krmpotić, nova voditeljica koja je Spajića naslijedila nakon njegova odlaska na novi posao, te Goran Koleski voditelj većeg dijela radionica.


Sam je projekt započeo je  12.5. 2021. godine, još u jeku pandemije, kad je potpisan projekt o financiranju. 

Udruga je kao nositelj projekta, s partnerima Fakultetom elektrotehnike i računarstva  (FER-om) i Srednjom školom Jelkovec, ostvarila 1.171.693,55 kuna za popularizaciju STEM-a na području Sesveta te izgradnju inovacijskog centra prilagođenog mladima i djeci. Sredstva su ostvarena u okviru Europskih strukturnih i investicijskih fondova, za projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020. 


U početku je, kako reče Spajić, bilo određenih problema, upravo radi pandemije, te snažnih protupandemijskih mjera što je značajno otežavalo zamišljeni početak rada sa zainteresiranim učenicima, te odraslim volonterima koji su potom trebali na radionicama prenositi svoja znanja, no kako se to tada teško ostvarivalo, jer većina zainteresiranih zazirala je od rada u grupama, tako da zamišljene radionice nikako nisu mogle započeti na predviđen način. Kad se uvidio problem, rješenje je nađeno u suradnji sa školama, pa su tako učenici osnovnih škola Luka Sesvete, Sesvetski Kraljevec, te Vugrovec vrlo rado i u velikom broju pohađali ponuđene radionice o kojima je govorio njihov voditelj Goran Koleski.


Plan je bio kroz zabavnu edukaciju zainteresirati učenike viših razreda za informatiku u cjelokupnom svom smislu, te kroz rad na radionicama, fiziku, matematiku, pa čak pomalo i kemiju, osobito pri radu s 3D printerima na tekući filament. 


Ukupno je održano stotinjak različitih radionica, uglavnom za osnovnoškolce, nekoliko njih za srednjoškolce odnosno odrasle, te nekoliko aktivnosti, bilo vezano uz sam projekt, bilo paralelno s projektom. Primjerice, udruga je u Sesvetama prošlog ljeta održala STEM sajam na otvorenom ispred prostorija udruge, a kojeg je posjetilo više od 300 građana, a što nije dio ovog projekta, ali svakako je njegova potpora, jer širi u javnosti svjesnost o STEM-u. Isto tako udruga je sa svojim uređajima i strojevima participirala na STEM sajmu koji je proljetos u Zagrebu organizirala Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a što također nije bio dio ovog projekta, ali, zacijelo je doprinijelo promociji cijele te priče. 


Kroz odvijanje projekta udruga je u nekoliko navrata vodila učenike, polaznike radionica na stručna (ali i zabavna) putovanja i izlete. Tako je zimus priređen posjet gaming industriji u Novskoj gdje su održane radionice programiranja računalnih igrica, te digitalne filmske animacije, a proljetos je priređen posjet ICT King, tehnološkom poduzeću u Buzinu gdje su predstavljeni profesionalni dronovi za policiju, vojsku, geodetske službe, Gorsku službu spašavanja, poljoprivredne potrebe i slično. Uz ovaj bio je organiziran još jedan izlet, posjet poduzeću Tokić s više od 1000 zaposlenih, poznat po automobilskim rezervnim dijelovima, ali i po najsuvremenijem potpuno automatiziranom centralnom skladištu, jednom od najmodernijih u Europi.


Na posljetku učenici su nakon održanih radionica rado sudjelovali na međusobnom natjecanju održanom u OŠ Sesvetski Kraljevec, gdje su se natjecali u 3D modeliranju, te robotici. 


Na kraju svakog projekta postavlja se pitanje koliko je on bio uspješan. Ponegdje gdje je to egzaktno mjerljivo nije teško evaluirati uspješnost, no kod ovakvim je možda malo teže, ali ne i u ovom sesvetskom projektu. Naime, kako reče sam voditelj radionica Goran Koleski, gotovo svi učenici, polaznici radionica, oduševljeni doživljenim izrazili su želju za nastavkom sudjelovanja na ovakvim radionicama što dovoljno govori o postignutom rezultatu. 


Inače projekt treba biti održiv, što znači da se s aktivnostima projekta ne staje nakon njegova završetka, već se tom opremom nakon formalnog završetka projekta može koristiti cjelokupno lokalno stanovništvo i to bez naknade, a naravno uz pridržavanje propisanih uvjeta korištenja opreme. Ideja je da se aktivnosti provodi u prostorijama  Udruge Zelene i plave Sesvete budući da poslovni inkubator HUB_S nije otvoren. Aktivnosti nakon završetka projekta provoditi će na volonterskoj bazi članovi Udruge, učenici i nastavnici iz Srednje škole Jelkovec... Ideja je da naučena znanja dalje prenose volonteri. Za nastavak aktivnosti je najčešće, uz dobru volju, potrebna manja donacija kojom bi se pokrio potrošni materijal (poput tekućeg i krutog filamenta za 3D printere i sl.)


Završna konferencija završila je kako je i započela, primjerenom glazbenom točkom u izvedbi KUD-a Dragtin Domjanić iz Vugrovca, te potom uz prigodnu zakusku. 



Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost nositelja projekta Udruge Zelene i plave Sesvete


Create Account