Davor Ivo Stier promovirao u Sesvetama knjigu Izlaz s periferije

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.5.2023. 10:44:01
Davor Ivo Stier promovirao u Sesvetama knjigu Izlaz s periferije

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Davor Ivo Stier, svojedobni ministar vanjskih poslova RH, europarlamentarac i aktualni saborski zastupnik autor je knjige Izlaz s periferije  koju  je promovirao sinoć u sesvetskoj Plavoj dvorani.




Jedan od najpoznatijih aktualnih hrvatskih političara svakako je Davor Ivo Stier, ministar vanjskih poslova RH u prethodnom mandatu Vlade RH, europarlamentarac i aktualni saborski zastupnik, govorio je na sinoćnjem predstavljanju knjige Izlaz s periferije upravo o aktualnoj geopolitičkoj i gospodarskoj situaciji u Hrvatskoj u svijetlu aktualnih europskih i svjetskih strateških silnica.


Autora i knjigu koje za sada više nema u slobodnoj prodaji uvodno je kratko predstavila Ivana Crnić, profesionalni diplomat, svojedobno konzulica u Kanadi  trenutno savjetnica u Samostalnom sektoru za javnu i kulturnu diplomaciju Ministarstva vanjskih poslova.


Umjesto promovirane knjige koja će očito morati doživjeti svoje novo izdanje, posjetiteljima ove promocije autor je poklonio svoju  knjigu na engleskom jeziku A new Croatian paradigm.


Knjiga Izlaz iz periferije. Ogled o Hrvatskoj u novome međunarodnom poretku drugi je naslov Davora Ive Stiera u izdanju TIM pressa. Ova knjiga vrlo jasnim, preciznim i razumljivim rječnikom analizira ključna pitanja vanjskopolitičkog pozicioniranja Hrvatske, kako se država i društvo trebaju usmjeriti, kako reagirati na globalne izazove i kako ostvarivati (strateška) partnerstva te biti osviješten globalne i regionalne konkurencije na jugoistoku Europe. Budući da živimo u novoj geopolitičkoj paradigmi (koju ova knjiga i obrađuje), ovo je djelo iznimno važno jer nudi autentičan pogled na vanjskopolitičko i globalno pozicioniranje Hrvatske te je stoga obavezna literatura za bolje razumijevanje položaja Hrvatske u međunarodnim odnosima.

* * *

Sada se međunarodni poredak ponovno mijenja, iako konture novog svijeta još nisu posve jasne. Međutim te se promjene već osjećaju u našem okruženju, u pokušajima stvaranja novog odnosa snaga na jugoistoku Europe. Stoga se otvara legitimno pitanje: ako je hrvatska država stvorena u kontekstu promjene međunarodnog poretka, kao što je navedeno u Ustavu, kakva će biti sudbina Hrvatske jednom kada se međunarodni poredak ponovno promijeni?


Euro, Schengen ili Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj sami po sebi ne znače rješavanje svih političkih i ekonomskih slabosti. Međutim za Hrvatsku su oni posebno važni kako bi se izbjegao dugoročan ostanak na europskoj periferiji. Naime u trenutku promjene poretka, ako se europski proces fragmentacije ipak ne zaustavi, prijeti opasnost puno snažnije implementacije koncepta Europske unije različitih brzina. U takvoj geopolitičkoj arhitekturi koncentričnih krugova, razlike između središta i periferije mogu se samo povećavati. (Tim-press)


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account