Neodgovorno vođenje Zelinskih komunalija dovelo do blokade računa i gubitka statusa opskrbljivača plinom

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 4.5.2022. 14:26:56
Neodgovorno vođenje Zelinskih komunalija dovelo do blokade računa i gubitka statusa opskrbljivača plinom

Foto: HDZ Zelina

Usluga opskrbe plinom gradskog komunalnog poduzeća iznosila je više od 50% prihoda, čijim je ukidanjem postalo upitno poslovanje cijelog poduzeća i dodatnih troškova građana.



Ujedinjena oporba sinoć je na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sveti Ivan Zelina sazvanoj na temu blokiranih računa gradskog poduzeća Zelinske komunalije d.o.o. u javnost iznijela problem koji ugrožava poslovanje poduzeća koje zapošljava 42 Zelinčana, o čemu se ni Grad ni gradonačelnik nisu službeno očitovali nakon više od mjesec dana njegove pojave. 


Zbog neplaćenih računa gradskog poduzeća, veletrgovac plinom PPD blokirao je račune Zelinskih komunalija do podmirenja dugovanja, koje je se od početnih 1,8 milijuna utrostručilo, te sada iznosi preko 5,7 milijuna kuna. S blokiranih čak tri od četiri računa komunalnog poduzeća, kojemu je osnivač i u čijoj je nadležnosti Grad Sveti Ivan Zelina te sam gradonačelnik Košćec, dovodi se u pitanje redovno poslovanje poduzeća čija je likvidnost potrebna za podmirivanje osnovnih obveza poput plaća zaposlenika.


Privremenu opskrbu plina građanima preuzet će HEP kao zajamčeni opskrbljivač te se cijena, kako tvrdi gradonačelnik Košćec, neće mijenjati, međutim Zelinske komunalije su izgubile status opskrbljivača plina na području Svetog Ivana Zeline i Bedenice. Prihod od opskrbe plina, prema planu za 2022., trebao je iznositi više od 15 milijuna kuna, odnosno 56% ukupnog prihoda poduzeća, što dovodi u pitanje hoće li razlika biti nadoknađena povećanjem cijena za građane ostalih usluga koje provodi komunalno društvo, kao što su gospodarenje otpadom (15% prihoda), upravljanje grobljima (5% prihoda) ili zimska služba (1% prihoda). 


„Zabrinjavajuće je da gradonačelnik grada koji je vlasnik komunalnog društva ovakav problem, koji direktno utječe na sve građane i njihove osobne budžete, gura pod tepih i ne prezentira novonastalu situaciju sam od sebe uz konkretna rješenja, već građane prepušta neizvjesnosti. Nakon više od mjesec dana blokiranih računa, ali i višemjesečne akumulacije duga koja je do ovog dovela, gospodin Košćec saziva sjednicu i u javnost izlazi tek nakon što je „prozvan“ od strane vijećnika iz redova svih stranaka zainteresiranih za rješavanje problema.“ – izjavila vijećnica Eva Jendriš Škrljak iz zelinskog HDZ-a, te dodala kako još uvijek ne postoji plan otplate duga, te da će se isti vjerojatno namiriti iz pozajmice grada koja se moraju vratiti u proračun do 31.12.2022. 


Osim samog poduzeća, neizvjesna je i sudbina 42 zaposlenika Zelinskih komunalija, odnosno njihovog zadržavanja svojih poslova nakon ukidanja najveće i najprihodnije usluge komunalnog društva, koje je u nadležnosti Grada.


Saziv izvanredne sjednice i priopćenje zajednički potpisuju HDZ, SDP, HSS i DP.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.3.2024. 10:13:34

Create Account