Prica u Saboru o ukidanju obvezne članarine za HGK

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.1.2021. 21:39:10
Prica u Saboru o ukidanju obvezne članarine za HGK

Foto: SDP

Saborski zastupnik II izborne jedinice u koju spadaju i Sesvete, Domagoj Prica, u Saboru u srijedu, 27. siječnja 2021. godine govorio o potrebi ukidanja obvezne članarine za Hrvatsku gospodarsku komoru.


U raspravi o Prijedlogu Zakona o izmjeni zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori zastupnik Domagoj Prica (SDP) upozorio je da je potrebno ukinuti obveznu članarinu za Hrvatsku gospodarsku komoru kako bi se rasteretilo gospodarstvo i smanjila presija na tvrtke ali i kako bi se rasteretilo tvrtke još jednog nameta na čije plaćanje poslovni subjekti osim novca troše i vrijeme.


Prica je naveo da je gospodarstvo opterećeno stotinama parafiskalnih nameta i uplivom države a HGK je još jedna institucija koju svi plaćaju no samo neke tvrtke imaju koristi od nje.

Zbog toga bi trebalo omogućiti dobrovoljnu članarinu, tko želi može je plaćati.

Također je naveo da HGK ima imovinu od 300 milijuna kuna od koje se može financirati.

Obvezna članarina kako je sada samo iritira ljude i dio je razloga zbog kojeg vlada loša klima u gospodarstvu.

Ukidanjem članarine HGK će se trebati potruditi biti konkurentna i u slučaju da bude poslovni subjekti će plaćati članarinu. Vrijeme je da gospodarska komora ovisi o tržištu.

Zastupnik Prica je upozorio je i da je HGK često na čelu imao članove HDZ-a. Kakvu to poruku šalje našim sugrađanima. 

Kako HGK nije radio dobro posao kako su trebali nastale su druge organizacije kao što je Hrvatska udruga poslodavaca i slično. 

Ukidanjem obvezne članarine za HGK ukinuo bi se jedan od parafiskalnih nameta koji opterećuje gospodarstvu. Ostaje ih još nekoliko stotina, no i ovo je dobar početak.



Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 17:17:24

Create Account