Radnička fronta: Protiv mjera štednje na račun najugroženijih

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.8.2021. 15:43:27
Radnička fronta: Protiv mjera štednje na račun najugroženijih

Foto: RF

Radnička fronta je u nedjeljnim prijepodnevnim satima održala performans i konferenciju za medije kako bi se usprotivili mjerama štednje te kako bi ukazali na to da one ne smiju pogađati najugroženije – u ovom slučaju pacijenata bolnica i vrtićke djece, kao i njihovih roditelja. Koordinator zagrebačke organizacije David Bilić smatra da bi se, ukoliko je toliko iznenađujuće loša financijska situacija, trebalo uzimati od Crkve, biznisa i veteranskih organizacija.


Članovi Radničke fronte su pred zagrebačkim Gradskim poglavarstvom održali performans i konferenciju za medije kako bi iskazali svoj stav o mjerama štednje i onima koji su njima pogođeni.


Za njih su apsurdne tvrdnje da se parking ukida, među ostalim, i zbog toga što se ne zna tko parkira kao pacijent, a tko samo koristi besplatan parking. Zbog istog su, kažu, apsurdnim performansom pokazali jedan od načina validacije parkinga za pacijente.


Također su istaknuli neupisivanje znatnog dijela prijavljene djece u vrtiće, što, smatraju, najviše pogađa siromašne i žene. Smatraju da će se oni boljeg imovinskog stanja lako snaći, dok će oni siromašniji morati naći alternativu koja će, zbog postojećih društvenih odnosa, daleko više pasti na teret majki.


David Bilić, koordinator zagrebačke organizacije i zastupnik RF-a u prošlom sazivu Gradske skupštine, iznio je kako mjere štednje kakve smo imali prilike vidjeti – one na račun pacijenata i pacijentica bolnica te vrtićke djece i njihovih roditelja, za njih predstavljaju nešto nedopustivo.


Za Bilića upravljanje Gradom ne treba gledati kao upravljanje korporacijom pri čemu je bitna samo bilanca, odnos prihoda i rashoda, već i to da Grad obavlja barem osnovne javne usluge, a tu ubraja i brigu o najugroženijima, u ovom slučaju, onima koji posjećuju bolnice te vrtićkoj djeci i njihovim roditeljima.


U Radničkoj fronti ukazuju i na druga mjesta za potencijalne uštede: ’Ako je financijska situacija toliko iznenađujuće loša da je iznenadila novu gradsku vlast, neka se uzima od drugih skupina. Vjerske zajednice, naročito Katolička crkva, su za Bandićeve vlasti dobivale ogromne svote, što sada nitko ne propituje.’


’Veteranske braniteljske organizacije, kod kojih stvarno ima i smislenih i korisnih projekata, su ipak nekritički dobivale gradski novac u prevelikim količinama, a udruge koje baštine poraženu stranu iz Drugog svjetskog rata ne bi smjele dobiti ni kune javnog novca’, odlučan je Bilić, inače potpredsjednik zagrebačkih antifašista.


Vezane vijesti
Ažurirano: 23.3.2024. 10:13:34

Create Account