Bonacci i Bankin dovode atletiku u Sesvete, problem je infrastruktura

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.12.2021. 9:50:11
Bonacci i Bankin dovode atletiku u Sesvete, problem je infrastruktura

Foto: Sesvete dana, Borko Samec

Dva vrhunska atletska stručnjaka Duje Bonacci i Viktor Bankin govore o potrebama i mogućnostima atletskog sporta u Sesvetama, te o Atletskom klubu Sesvete.




Među Sesvećanima je gotovo nepoznato postojanje Atletskog kluba Sesvete koji nema sjedište u Sesvetama, nema niti jedan prostor u Sesvetama, koristi dvoranu i stazu u drugim dijelovima grada, ali ipak ima nekoliko članova, sportaša iz Sesveta. Nadajmo se da će uskoro biti drugačije, a u toj smo nadi porazgovarali s vodstvom kluba.


Atletski klub Sesvete osnovan je 2014 godine, međutim, aktivnije je počeo djelovati 2017. kad ga od sesvetske osnivačice preuzima Duje Bonacci, inače za sada jedini u Hrvatskoj licencirani atletski menadžer. Bonacci je bivši hrvatski atletski reprezentativac, skakao je skok u vis, u dalj i troskok, a najbolje rezultate postizao je u skoku u vis gdje je  2003. godine dostigao osobni rekord 208 u skoku u vis na međunarodnom natjecanju u slovenskoj Murskoj Soboti.


"Radio sam u državnim službama, bio glasnogovornik Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali nezadovoljan funkcioniranjem birokratskog sustava odlazim u privatne vode i postajem prvi u Hrvatskoj i za sada jedini licencirani atletski menadžer", kaže Bonacci. 


Naravno da mu je atletika u krvi, želi ju razviti, a veliki potencijal vidi upravo u Sesvetama, koje su, atletski potpuno zapostavljeno područje, ali ogromnog potencijala zbog velikog broja djece i  mladih.


"Znamo da je atletika kraljica sporta. Također znamo da nema niti jednog jedinog sporta, uključujući čak i šah, gdje vrhunskim  šahistima treba dobra kondicija za izdržati jedan profesionalni turnir, a kojima barem pojedine atletske discipline nisu potrebne u baznim pripremama. Ono što posebno treba naglasiti, da je upravo atletika, najbolji sport za rekreativce, primjereno njihovoj dobi, za očuvanje zdravlja i produljenje radne i funkcionalne sposobnosti", podučava nas Bonacci na kavici razgovora u poznatom sesvetskom kafiću.


Kako klub funkcionira i što je potrebno za dobar rad, pitamo dalje našeg sugovornika?


"Atletika za razliku od ostalih sportova je možda i najmanje zahtjevna. Ako govorimo o rekreaciji, ne treba nam baš ništa osim tenisica i krenimo hodati ili trčati u prirodu. Ako govorimo o atletskoj školi za osnovnoškolce, također nam treba vrlo malo, osim kros staze negdje u prirodi, dovoljna je sprint staza od šezdesetak metara sprinta i desetak-dvadesetak metara prostora za zaustavljanje. Uz to bi tada trebao biti i određeni prostor za presvlačenje sa sanitarnim čvorom. Ako govorimo o ozbiljnijem klupskom treniranju, tada se stvari mijenjaju i tu dolazimo do problema razvoja atletike u Sesvetama koja za sada osim šetnice i staze s druge strane Vuger potoka za trčanje krosa nema gotovo ništa, a to nije dobro obzirom na ono što smo rekli da je atletika baza svih sportova" priča nam Bonacci i nastavlja.


"Mi u klubu za sada imamo tridesetak članova koji redovno treniraju, dio njih je iz Sesveta. Dvorana za treniranje nam je na Velesajmu, a vanjska atletska staza nam je u Dubravi na Klaki. Za jači razvoj atletike u Sesvetama bilo bi dobro da imamo neku sportsku infrastrukturu kakvu ovdje možemo dobiti. Objasnio sam čelnicima Sesveta što bismo trebali imati, no shvaćam ograničene mogućnosti koje uz svu želju za pomoć mogu pružiti lokalni čelnici. Za početak za pokretanje atletske škole Atletskog kluba Sesvete bila bi dovoljna i već rečena sprint staza koja se planira uz gimnazijsku sportsku dvoranu, te korištenje garderobe dvorane ukoliko je to moguće, ukoliko nije, postavljanje kontejnera uz stazu. Za ostali ozbiljniji pristup treba i ozbiljnija infrastruktura. Natjecateljski atletičari do daljnjega će sigurno moći koristiti stazu na Klaki, a mi bismo kao klub bili jako zadovoljni kad bi se izgradila prava atletska staza možda u sklopu budućeg nogometnog stadiona obzirom da za sada, kako čujem, nema neke druge mogućnosti i prostora, a atletika je itekako  potrebna u pripremi nogometaša", kazuje nam Duje Bonacci pri tom izražavajući nadu da će naredne godine konačno započeti i atletska škola Atletskog kluba Sesvete. 


U društvu Bonaccija je i klupski trener prof. dr. sc. Viktor Bankin, Ukrajinac koji je atletiku doktorirao u Moskvi, no radi i u nekim međunarodnim projektima. Bankin je vjerojatno jedan od trenutno najboljih atletskih trenera u Hrvatskoj, priprema pojedine hrvatske atletske reprezentativce. 


Upitali smo ga kada je najbolje da dijete uđe u svijet atletike?


"Postoje biološke faze razvoja. U pravilu atletiku se može početi trenirati s 10 godina, ali i ranije, međutim tada se program rada s tako mlađim uzrastima prilagođava. Dakle dijete s već 7 ili 8  godina može krenuti u školu atletike, ali trener treba prilagoditi način rada tom uzrastu. Bilo bi jako dobro da se što više djece bavi atletikom, a posebice u ovom suvremenom dobu kad nam je fizička aktivnost daleko ispod biološki previđene razine aktivnosti, a što dovodi do prekomjerne težine i posljedično do fizičkih, ali i psihičkih problema. Stoga svima preporučam bavljenje atletikom, barem kao bazom za neki drugi vid sportske aktivnosti", govori nam uvaženi svjetski sportski stručnjak inače zagorski zet, zato se i skrasio u Hrvatskoj u kojoj, kaže ima nevjerojatno malo sluha za sportove osim za nogomet, a to nije dobro. Da nema ovdje obitelj, vjerojatno bi već bio tko zna gdje u svijetu, kaže nam uspoređujući ulaganja u sport ne u zapadnoj Europi, nego primjerice u Grčkoj, a što je uopće neusporedivo za opisati.


Nakon razgovora s ova dva sportska stručnjaka koji nam konačno u Sesvete dovode atletiku na školskoj, a zatim i malo ozbiljnijoj klupskoj razini ostaje nam žao što se doista kod nas tako malo ulaže u sport, posebice atletiku u kojoj bi se, možemo biti sigurni, našli mnogi mladi Sesvećani. 


Ono u što, nakon razgovora s čelnicima naše gradske četvrti, možemo biti sigurni, u narednoj će godini uz gimnazijsku sportsku dvoranu biti napravljena sprint staza koju bi uz AKS Sesvete mogli koristiti svi zainteresirani sportaši i građani - rekreativci, a sve ostalo infrastrukturno što je atletici u Sesvetama potrebno je pitanje nekog dubljeg pogleda u budućnost.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.10.2022. 10:32:46

Create Account