Hrvatska rukometna reprezentacija na pijesku po četvrti puta je svjetski prvak, Dumenčić MVP prvenstva

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 24.6.2024. 13:50:37
Hrvatska rukometna reprezentacija na pijesku po četvrti puta je svjetski prvak, Dumenčić MVP prvenstva

Foto: HRS: Mandatory Credit © Jozo Cabraja/ kolektiff

Hrvatski pjeskaši su u kineskom  Pingtanu obranili naslov prvaka svijeta, ovo im je četvrti naslov. Za reprezentaciju igrala i dvojica Sesvećana od kojih je Dumenčić MVP prvenstva.
Još jednu sjajnu stranicu hrvatske rukometne povijesti na pijesku ispisali su naši rukometaši. U kineskom Pingtanu obranili su naslov prvaka svijeta osvojen prije dvije godine u Grčkoj i tako po četvrti put osvojili zlatnu medalju. Ispred njih je sada samo Brazil s jednim naslovom više. U posljednjih pet svjetskih prvenstava Hrvatska je triput bila prvak te osvojila dva srebra i potvrdila status svjetske  velesile. Naše pjeskašice su pak, osvojile 7. mjesto.  


Hrvatska je do novog naslova svjetskih prvaka stigla bez poraza. U velikom finalu, zapravo reprizi finala od prije dvije godine, pala je Danska. Za našu reprezentaciju igrala su i dvojica Sesvećana, Ivan Dumenčić i Nikola Finek. Dumenčić je pri tom proglašen najkorisnijim igračem prvenstva, te je iz hrvatske reprezentacije zajedno s Lucianom Burom uvršten u najbolju sedmorku prvenstva.


Hrvatska se tako nakon Cadiza 2008., Budimpešte 2016. te Crete 2022. i Pingtana 2024.,  četvrti put u povijesti popela na krov svijeta. Svjetsko zlato osvojili su:


STIPE MALENIČIĆ

FILIP DOMINIK HANČIĆ

IVAN DUMENČIĆ

IVAN JURIĆ

JOSIP DUKEŠ

VALENTINO VALENTAKOVIĆ

NIKOLA FINEK

LUCIAN BURA

JOSIP LEKO

FILIP GORIČANEC


Stručni stožer činili su: Mladen Paradžik, Mario Močilac, Goran Krušelj i Ante Taraš.


Brončana medalja pripala je pjeskašima Portugala koji su pobijedili Njemačku 2:0 (25:24, 20:18).


Hrvatske pjeskašice završile su natjecanje na 7. mjestu. U završnom susretu Hrvatska je pobijedila Brazil 2:1 (20:15, 18:26, 12:10).


Create Account