Ambulanta u Vugrovcu neće biti ukinuta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 14.7.2020. 10:09:08
Ambulanta u Vugrovcu neće biti ukinuta

Foto: Sesvete danas

Tragom glasina u narodu o ukidanju ambulante, potražili smo odgovore kod nadležnih.



Ambulanta u Vugrovcu djeluje u istom prostoru od 1962. godine, no upravo je taj prostor teško oštećen u snažnom potresu proljetos koji je onemogućio nastavak rada ove zdravstvene ustanove u Vugrovcu. 


U prvom je trenutku vugrovečka ambulanta bila preseljena u Belovar, a potom u zgradu Doma zdravlja u Sesvete, jer je pacijentima koji nemaju vlastiti prijevoz vrlo nepraktično putovati iz Vugrovca u Belovar. Trebaju, naime, prvo doći do Sesveta, pa potom drugom autobusnom linijom do Belovara. 


Vugrovečku ambulantu koriste mještani šest naselja: Vugrovec, Vugrovec Gornji, Goranec, Šimunčevec, Đurđekovec i djelomično Dobrodol. Potres koji je prouzročio oštećenja dogodio se, podsjećamo, 22. ožujka, dakle prije gotovo 4 mjeseca, ali se u prostoru ambulante ništa ne događa. Sama je ambulanta smještena u zgradi u kojoj se nalaze još četiri stana, čija su veća ili manja oštećenja stanari sami sanirali. 


Također uz pomoć upravitelja zgrade GSK, uklonili su dimnjake koji su bili djelomično urušeni i prijetili sigurnosti, a ionako se više ne koriste, jer svi u zgradi kao energent koriste plin ili struju. 


Obzirom da se tako dugo ništa u vezi sa sanacijom ne događa, uobičajeno, krenula su govorkanja i glasine. Netko je tako "iz pouzdanih izvora doznao", da će ambulanta biti ukinuta i da se više neće vratiti u Vugrovec. Naravno, na to je počelo nezadovoljstvo mještana, a pojedinci su čak predlagali i određene proteste odnosno građanski neposluh.


Istražujući okolnosti tih glasina osim što smo doznali da su neutemeljene, doznali smo i da se one pojavljuju, ne samo ovdje, nego uvijek i svugdje u nedostatku službenih vjerodostojnih informacija. 


Evo što smo doznali: 


U Gradskom stambenom i komunalnom gospodarstvu doznajemo da će sanacija ići, međutim obzirom da su potrebna konstruktivna rješenja, čekaju dozvolu za izradu takvog projekta. 

Vlasnik ustanove je Grad Zagreb, a u Gradskom uredu za zdravstvo kažu da će prostor biti obnovljen, no čeka se vjerojatno novi zakon o obnovi.

U vodstvu Doma zdravlja Zagreb-istok, u čijem sastavu djeluje vugrovečka ambulanta kažu da nema govora o ukidanju ambulante. 

V.D. ravnateljica Doma zdravlja Dragica Jesih kaže da nema pojma o ukidanju vugrovečke ambulante i od kud dolaze takve neutemeljene glasine, a njezin pomoćnik dr. Marko Brkić, sesvetski liječnik kaže nam da nema govora o ukidanju vugrovečke amblante. 


"Osobno ne znam kad će se i kako sanirati prostor, to nije u mojoj domeni, međutim, kad bude saniran, ambulanta se sigurno, to vam jamčim, vraća  Vugrovec. Uostalom i sa zdravstvenog stanovišta, a osobito to vidite u doba ove pandemije, puno je bolje imati zdravstvene ustanove disperzirane po terenu, negoli sve građane kojima treba zdravstvena zaštita dovoditi na jedan prostor", kaže nam dr. Brkić.


I na kraju sesvetska politika također želi ostanak ambulante u Vugrovcu. "Naravno da se ništa u tome ne smije mijenjati, primarna zdravstvena zaštita mora ostati na tom prostoru kako je i do sad bilo i tu ne smije biti nikakvih drugačijih odluka", kaže nam zamijenik predsjednika VČG Sesvete Dražen Markota.


Prema svemu navedenom, dakle čini se da nije moguće ukidanje ambulante u Vugrovcu, no, kada će prostor biti saniran, to je već drugo pitanje, jer znamo svi kako to kod nas ide sporo.


A trenutačni raspored rada pročitajte na slici ispod.



Vezane vijesti
Ažurirano: 14.3.2024. 16:54:39

Create Account