Biciklisti u subotu okupirali Sesvete, održano "Sesvetsko proljeće 2022" Brevet des randonneurs

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 27.3.2022. 10:23:12
Biciklisti u subotu okupirali Sesvete, održano "Sesvetsko proljeće 2022" Brevet des randonneurs

Foto:

Originalnu francusku licencu (brevet) biciklističkog intenzivnog izletništva (randonneurs) otkupili su i sesvetski biciklisti, te ove subote organizirali u Europi, pa već i u Hrvatskoj vrlo popularan Brevet des randonneurs.



Nema prijevoda na hrvatski jezik, u cijeloj se Europi jednostavno kaže "brevet" što u slobodnom prijevodu znači licenca, a "randonneur" bi u našem jeziku bio izletnik. U svakoj se zemlji izgovara na različite načine, naši jednostavno čitaju kako piše,  no to uopće nije važno. Ideja je spajanje biciklističkog rekreativizma sa sportskim duhom u smislu vremena polaska i obvezatnog vremena dolaska, nema pobjednika niti gubitnika, svatko se natječe sam sa sobom i svojim mogućnostima, nema niti nagrada, tek se osvajaju određeni bodovi, kako bi oni u najboljoj kondiciji i s najboljim vremenima mogli sudjelovati na prestižnom europskom natjecanju takve vrste.


No, ovdje je uglavnom bila riječ o biciklističkim rekreativcima, ali onim u dobrim ili čak vrhunskim formama i fizičkoj spremi, o čemu svjedoče i vremena, ali i novac uložen u opremu, pa su tako neki sudionici imali i profesionalne bicikle vrijedne 5 - 6 tisuća eura.


Uglavnom, start je bio kod društvenog doma u Sesvetskoj Sopnici u subotnje jutro, točno u 8, a krajnje vrijeme dolaska bilo je nakon 13 i po sati, dakle u 21,30. Dionicu dugu 200 kilometara oni najbrži su prošli za oko 6 sati, dakle već u 14 sati bili su natrag kod doma u Sopnici.


A ruta je bila slijedeća: Od Sesveta se išlo u Mariju Bistricu gdje je bila prva kontrolna točka u lokalnom kafiću. Potom je uslijedila druga etapa do Novog Marofa, gdje je u lokalnom restoranu bila druga kontrolna točka. Lokalni su putevi vodili dalje bicikliste prema Vrbovcu i trećoj kontrolnoj točki, naravno, u lokalnom kafiću. Potom se vozilo do Čazme, gdje je bilo jelo i dodatna okrjepa, pa preko Kološtar Ivančića s posljednjom petom kontrolnom točkom, natrag u Sesvetsku Sopnicu.


Više od 150 biciklista sudjelovalo je na ovom prvom sesvetskom Brevetu, a po povratku u društvenom domu dočekalo ih je jelo, grill i gulaš i okrjepa. Među sudionicima bio je  i Ares Buršić, šef hrvatskog Randonneurs Croatie.


Oko 18 sati, po povratku s rute i dvjestotinjak preklačenih kilometara, organizatori sesvetskog randonneursa Dario Abičić i Nikola Tojčić u društvu zamjenika predsjednika MO Sesvetska Sopnica Gorana Horvata zapalili su svijeće kod spomenika u ratu poginulim dečkima iz Sesvetske Sopnice. 


"Volio bih da ovo događanje postane tradicija, te da se održava svake godine ovako u proljeće", izjavio je tom prigodom Horvat, a Tojčić i Abičić su s odobravanjem kazali da im je to namjera.


Vezane vijesti
Ažurirano: 24.3.2024. 14:59:15

Create Account