Blagdan Presvetog Trojstva tradicionalno ove nedjelje obilježili vatrogasci Moravča

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.5.2024. 17:32:07
Blagdan Presvetog Trojstva tradicionalno ove nedjelje obilježili vatrogasci Moravča

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Nakon 4 godine prekida radi pandemije, DVD Moravče obnovio je staru tradiciju obilježavanja blagdana Presvetog Trojstva vatrogasnom veselicom.Jedan od najvažnijih svetkovina u crkvenoj godini, blagdan Presvetog Trojstva slavi se u nedjelju uoči blagdana Tijelova. Tradicionalno od kada u Moravču postoji župa i crkva posvećena upravo Presvetom Trojstvu, održava se prigorsko proščenje na koje tradicionalno hodočaste mnogobrojni vjernici, kako s prigorske, tako i zagorske strane obronaka Medvednice, osobito vjernici sa susjednog bistričkog područja.


Dugi niz godina, vjerojatno od davnog osnutka DVD-a Moravče prije više od 90 godina, vatrogasci ovog naselja sudjeluju u proslavi ovog velikog blagdana i proščenja v Moravču. No, korona je i u ovoj tradiciji bila ostavila trag, pa je tako dugogodišnja tradicija proščenja na trenutak bila prekinuta, a DVD Moravče je sada nakon 2020. godine obnovio svoj svoj doprinos slavlju tako da su u nedjelju, a to je novina, priredili veselicu u dvorištu svog vatrogasnog doma.


Sve svoje članove, sugrađane, prijatelje, goste, kao i hodočasnike koji su došli s drugih prostora, počastili su grahom s kobasicom i suhi mesom skuhavši pedesetak litara tog većini dragog obroka, ali i slasnim odojkom s ražnja. Uz obroke, pripremili su i osvježavajuća pića, sokove i pivo. Naravno, besplatno, kao poklon svima povodom blagdana.


Početak veselice po završetku mise u crkvi otvorili su članovi puhačke glazbe DVD-a Moravče, a za dobar štimung pobrinula se glazba Debelić benda.


"Konačno nakon korone posložili smo se i u ovom vidu djelovanja, te je naše društvo ponovo aktivni sudionika ovog velikog slavlja u našoj župi. Ranije smo imali svoj šator uz crkvu, no ove smo godine sve preselili na prostor dvorišta našeg DVD-a", izjavio nam je predsjednik Srećko Bahlen dodavši da se polako vraća negdašnji duh proščenja v Moravču kad je bilo mnogo svijeta, ponekad su svirale i tri glazbe i nije se išlo doma do kasnih noćnih sati. Ove su nedjelje svirale dvije glazbe, po šatorom kraj crkve i ova ispred DVD-a Moravče gdje je bio postavljen veliki napuhani pavilion koji se u jednom trenutku radi prestanka rada agregata gotovo srušio, pa su vatrogasci i gosti rukama ga pridržavali dok problem nije bio riješen, ali to je zanimljivost po kojoj će se pamtiti ovogodišnje veselje.


Naravno da su vatrogasci mislili i na najmlađe, pa su tako postavili veliki napuhanac - vatrogasno vozilo, po kojem su mališani radosno cijeli dan skakali.


Predstavnici mnogih DVD-ova dolaskom uveličali su ovu proslavu, a iz Vijeća gradske četvrti Sesvete vatrogasce je posjetila vijećnica Ines Sosa Meštrović u društvu predsjednika MO Moravče Mladena Latina. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 7.4.2024. 16:28:21

Create Account