Blagdan Tijelova tradicionalno proslavljen u Vugrovcu procesijom kroz naselje, po dolu i brijegu

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 30.5.2024. 19:08:21
Blagdan Tijelova tradicionalno proslavljen u Vugrovcu procesijom kroz naselje, po dolu i brijegu

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Tradicionalna procesija na Tijelovo i ove je godine prolazila dijelom Vugrovca i Kučanca uz sudjelovanje nekoliko stotina vjernika.U vrijeme dok vugrovečka župna crkva sv. Franje Ksaverskog još uvijek nije upotpunosti obnovljena nakon cjelovite postpotresne rekonstrukcije, te se samom objektu koji je i nadalje gradilište još uvijek ne prilazi, vjernici su blagdan Tijelova obilježili prvenstveno svečanim euharistijskim slavljem predvođenom vugrovečkim župnikom vlč. Filipom Lučićem u šatoru pored župnog dvora, odnosno farofa kako se to tradicionalno kaže, a koji već više od četiri godine zamjenjuje crkvu. 


Nakon mise tradicionalno se krenulo u procesiju s uobičajene četiri postaje, jedna u samom središtu Vugrovca kod "dučana", a ostala tri u Kučancu (ne Kućancu kao što to navode čak i službeni dokumenti, jer nadležni nisu nikada niti pokušali doći do etimološkog značenja naziva tog nekada naselja, danas dijela Vugrovca). 


Nekoliko stotina vjernika ovoga kraja nazočilo je današnjoj svečanosti koju su uobičajeno uveličali vatrogasci noseći Nebo pod kojim je župnik Filip nosio relikvijar. 


Cijelu sliku uljepšala su djeca, većinom prvopričesnici hodajući ispred Neba u svojim bijelim haljicama, te pojedine žene odjevene u narodne nošnje. 


Križ je nosio Darko Židak u pratnji domištantov. Bila je to prekrasna slika i dokaz da se lijepa tradicija isprepletena s vjerom vugrovečkog čovjeka i nadalje čvrsto održava u ovoj župi.


Vezane vijesti
Ažurirano: 15.8.2023. 8:55:33

Create Account