Blagoslovljen kip Majke Božje u Planini Donjoj

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.8.2022. 11:06:29
Blagoslovljen kip Majke Božje u Planini Donjoj

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Mještani Planine Donje sami su financirali i postavili kip Majke Božje, te uredili molitveno mjesto u tom dijelu naselja.



Planina Donja najviše je naseljeno mjesto Sesveta podno Lipe, paradoksalno smješteno je na prosječno većoj visini i od Planine Gornje. Uz crkvu sv. Jurja, u naselju se nalazi i nekoliko raspela, krajputaša, a sada po prvi puta mještani - vjernici postavili su kip Majke Božje koji se nalazi na raskrižju Zagrebačke i Prigorske ulice.


"Vidite i sami, u naselju imamo već nekoliko raspela, pa smo odlučili ovdje umjesto raspela postaviti kip Majke Božje koju smo donijeli iz Marije Bistrice", govori nam pokretač  voditelj tog projekta Ivan Puček, inače tajnik planinske udruge Prigorje u srcu, koja brine o uređenju naselja i okoliša tog dijela Sesveta. 


Kupnju i postavljanje kipa, te uređenje cijelog prostora oko kipa platili su sami vjernici, njih stotinjak obitelji. 


"Ovu akciju organizirali su i vodili Mjesni odbor Planina Donja, udruga Prigorje u srcu, te DVD Planina Donja, a kao što ste vidjeli i čuli, poduprli su ju mještani", kaže nam predsjednik M.O. Planina Donja Miroslav Novosel.


Molitvu kod kipa predvodio je kašinski župnik vlč. Josip Senjak, koji je posebno izrazio zadovoljstvo što blagoslov novopostavljenog kipa pada dan uoči blagdana Velike Gospe, te dva dana uoči obljetnice njegove mlade mise koju je imao prije četrdeset godina u Kašini i kamo se u suton svog aktivnog svećeništva i vratio. 


Molitvu je pjevanjem popratio zbor žena izborom marijanskih pjesama.


Nakon svečanosti blagoslivljanja uslijedilo je narodno druženje u vatrogasnom domu u organizaciji Mjesnog odbora i vatrogasaca, te uz odličan gulaš od divljači koji su pripremili planinski lovci, a čiji je rad u konačnici prekontrolirao i sam vlč. Senjak.


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.2.2024. 11:09:52

Create Account