Branimirova (1. etapa) bit će izgrađena do kraja ove godine, otkupljene sve nekretnine na toj trasi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.4.2021. 9:59:55
Branimirova (1. etapa) bit će izgrađena do kraja ove godine, otkupljene sve nekretnine na toj trasi

Foto: GU za gospodarstvo/ilustracija budućeg raskrižja Zagrebačka - Branimirova; Sesvete danas/Borko Samec

Na prvoj etapi Branimirove otkupljeno je svo zemljište, u svibnju počinje rušenje zgrada, a do kraja lipnja vjerojatno i sama izgradnja koja bi trebala završiti do kraja godine.




Tri gradske pročelnice jučer su u Sesvetama nazočile posljednjem sastanku s vlasnicima nekretnina na trasi produžetka Branimirove. Marina Zagorec, pročelnica Gradskog ureda za imovinsko pravne poslove koja je u ovom dijelu projekta produžetka Branimirove u posljednje dvije godine napravila izuzetno veliki posao oko preuzimanja nekretnina na trasi u posjed Grada Zagreba, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, koja je u posljednjih godinu dana koordinirala razvojem projekta i Renata Šimon, pročelnica Gradskog ureda za mjesnu samoupravu, nazočili su jučer u sesvetskoj Plavoj dvorani posljednjem sastanku s vlasnicima parcela od kojih je došlo tek par njih. 


Tom su prigodom pročelnice Zagorec i Jozić izvijestile kako su sve nekretnine na trasi prve etape od Zagrebačke do Brestovečke otkupljene, a pomoćnik pročelnika za ceste Krunoslav Tepeš izvijestio je kako će do kraja travnja biti izrađeni elaborati rušenja, a se očekuje da će do kraja svibnja objekti na trasi biti uklonjeni, što je posljednji preduvjet za početak izgradnje. 


Za ovu dionicu odabran je izvođač radova, a procijenjena vrijednost radova iznosi cca 40 milijuna kn (bez PDV-a). Navedeni troškovi odnose se na radove na izgradnji prometnice s oborinskom odvodnjom, izgradnju semaforskih uređaja i prometne signalizacije, javne rasvjete, instalacija EKI, javnih kanala odvodnje, izmještanje i zaštitu elektroenergetskih instalacija, hortikulturno uređenje. Izgradnju vodovodnih i plinovodnih instalacija, za koje će se ishoditi zasebne građevinske dozvole, financirati će Vodoopskrba i odvodnja odnosno Gradska plinara Zagreb). Za očekivati je da radovi počnu početkom ljeta, te završe do kraja godine. 


Produžena Branimirova ulica u Sesvetama (ukupne dužine cca 3870 m) podijeljena je na tri dionice – 1. od Zagrebačke do Brestovečke (dužine cca 1177 m), 2. od Brestovečke do Ulice Ivana Ančića (dužine cca 1915 m) i 3. od Ulice Ivana Ančića do Varaždinske (dužine cca 780 m). Prometnica je planirana s dva odvojena kolnika sa po dvije prometne trake i sa posebnim trakama za lijevo i desno skretanje te s obostranim pješačkim i biciklističkim stazama i pojasima zelenila. Širina koridora prometnice varira od 29 do 34 m. Građevinski je najsloženija 2. dionica koja sadržava most preko Vuger potoka i nadvožnjak preko Kašinske ceste. 


Za drugu i treću dionicu odabrani su projektanti, lokacijska dozvola za obje dionice vrijedi do 18. siječnja slijedeće godine do kada se treba zatražiti ishođenje građevinske dozvole. Na tom dijelu preostalo je za otkup još 14 parcela.


U svakom slučaju prema iznesenome za očekivati je da ćemo se do kraja ove godine voziti prvom dionicom sesvetske obilaznice, odnosno produžetka Branimirove ili kako će se već zvati ta prometnica što je najmanje važno. Glavno je da se konačno izgradi.



Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 10.4.2024. 13:08:34

Create Account