Centrinno radionica o (zaostalom) razvoju Sesveta

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.4.2022. 17:28:03
Centrinno radionica o (zaostalom) razvoju Sesveta

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Udruga ZIPS bila je domaćin Centrinno radionici u pilot projektu transformacije Sljemena.


Udruga zelene i plave Sesvete u suradnji s Arhitektonskim fakultetom iz Zagreba i udrugom Fab Lab koja se bavi područjem STEM-a, već se neko vrijeme bave projektom čija je osnova formiranje poduzetničkog HUB-a u dijelu bivšeg Sljemena, točnije u njegovoj upravnoj zgradi.


Svjedoci smo da Grad Zagreb, s naše točke gledišta, pomalo zanemaruje taj projekt i izgradnju HUB-a, te ne možemo uskoro očekivati nikakve rezultate u tom pravcu. O tome smo nedavno dobili i odgovor od gradske vlasti kojeg ponovo objavljujemo: "Što se izgradnje HUB-a Sesvete tiče, izrađeno je Idejno rješenje, te se preispituju mogućnosti financiranja projektne dokumentacije i izvođenja radova iz drugih europskih izvora financiranja. Naime, projekt proGIreg u svom budžetu nema predviđenu stavku za rekonstrukciju zgrade, već bi izrada projektne dokumentacije i sama rekonstrukcija trebale biti financirane sredstvima Proračuna Grada Zagreba. Uslijed okolnosti uzrokovanih potresima i pandemijom, Grad za sada nije imao mogućnost realizirati zgradu HUB-a, no nastojat će to učiniti kad se za to steknu financijski uvjeti". 


Drugim riječima, možemo to shvatiti nikad, ili u jako dalekoj budućnosti.


S druge strane ovom radionicom i svojim djelovanjem s navedenim suradnicima ZIPS želi osvijestiti potrebu što promptnijeg rješavanja poduzetničkog HUB-a koji bi imao (kao što takvi projekti imaju i drugdje), velike pozitivne učinke, ne samo na Sesvete, nego i Zagreb u cjelini i Zagrebačku županiju.


Ono što je prošlo ispod radara jest to da je ov početka ove školske godine potiho u Sesvetama ukinut centar tehničke kulture koji se nalazio u prostoru OŠ Sesvete. Grad je jednostavno prestao financirati taj za STEM područje vrlo važan centar, pa je, kako sada ispada, jedino udruga Zelene i plave Sesvete sa svojim STEM projektom jedina na području Sesveta koja značajnije promovira ovo područje, ne budućnosti, nego i sadašnjosti.


Na jučerašnjoj radionici bili su nazočni profesori s Arhitektonskog fakulteta, predstavnici OŠ Luka, predstavnici gradske uprave i nekolicina stručnjaka iz realnog sektora koji su predočili svoja očekivanja u zapošljavanju radne snage iz STEM područja.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account