Cvjetna milja otrčana sinoć u sklopu sportskog dana manifestacije Dani Brestja

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.5.2023. 11:22:47
Cvjetna milja otrčana sinoć u sklopu sportskog dana manifestacije Dani Brestja

Foto: M.O. Novo i Staro Brestje

U sklopu sedmodnevne manifestacije Dani Brestja koji su počeli u ponedjeljak, petak je bio rezerviran za sport, pa je tako najvažniji događaj bio trka na jednu milju kroz cvjetne ulice Brestja.



Sve ulice u Novom Brestju nazvane su po cvijeću i to je vjerojatno najpametnija i najljepša, te u Hrvatskoj jedinstvena ideja kako nazvati ulice u nekom naselju. Stoga je bilo i logično da se utrka na jednu bilju (1609 metara op.a.) nazove "Cvjetna milja".


Dakle, jučerašnji 5. dan Dana Brestja prošao je u izvrsnom raspoloženju, kroz dobru zabavu i bez imalo po prognozama najavljivane kiše. 

"

Hvala g. Goran Bajči koji je pilot dronova s višegodišnjim iskustvom i certificirani instruktor (iz M SAN Grupe) koji nam je održao odličnu radionicu "Mala škola upravljanja dronom" na kojoj su okupljeni mogli čuti o tome koje vrste dronova postoje, koje vrste se koriste za osobnu upotrebu, a koje za različite druge djelatnosti pa čak i za službe spašavanja, policiju i vatrogasce. Naravno, najbolji dio je bio kada su sudionici vidjeli kako upravljati dronom.


Za to vrijeme odvijala se podjela graha s kobasicama kojeg je izvrsno pripremila gđa. Anđa Čujić, predsjednica MO Staro Brestje i u kojem su uživali brojni sumještani", rekla nam je predsjednica M.O. Novo Bretje Ines Sosa Meštrović.


Vrhunac večeri bila je trka pod nazivom Cvjetna milja. Ime je dobila upravo po cvjetnim ulicama kojima su sudionici trčali. Uz brojnu svesrdnu pomoć volontera, vijećnika MO Novo Brestje i uz policijsku pratnju 40tak sudionika potrčalo je Ulicom narcisa, Krizantema, Orhideja, Maćuhica, Ljubičica i Potočnica. Duž ulica sumještani su ih sudionike dočekivali na prozorima te podržavali pljeskom. U utrci je sudjelovao i  Vladimir Marić, vijećnik u VGČ Sesvete te tako podržao organizatore i sudionike.


Iako, hrvatski rekord od 3:52 kojeg od 1998. drži naš proslavljeni Branko Zorko nije oboren za 6:10 min prvi je u cilj utrčao Jakov Šabić. Drugoplasirani bio je Slavko Parlov, a trećeplasirani Hrvoje Holler. Nakon podjela diploma i nagrada predsjednica MO Novo Brestje Ines Sosa Meštrović u ime organizatora zahvalila je sudionicima na odličnoj utrci te su se nakon toga svi radosno uputili svojim kućama. 


Dani Brestja - subota


Danasšnji dan, (subota) središnji je program Dana Brestja te je ovaj dan posvećen cijelim obiteljima. Na igralištu OŠ Brestje (Potočnica 8, Brestje) Mjesni odbor Novo Brestje i Mjesni odbor Staro Brestje, uz svesrdnu podršku brojnih sumještana, organizirali su bogat program tijekom cijelog dana.


Od 9 do 12 sati bit će organiziran Kutak za djecu s bogatim programom za djecu. Uz brojne radionice koje vode naši animatori neka vaša djeca provedu ispunjen dan pun zabave i radosti. Pripremili smo brojne igre, likovne radionice, društvene igre, facepainting. U terminu od 9 do 11 na igralištu u Starom Brestju (Emanuela Vidovića bb) održat će se Hakl za učenike od 4. do 6. i 7. i 8. razreda Osnovnih škola.


Vrhunac prijepodneva je dolazak vatrogasnog vozila i vatrogasaca koji će svima okupljenima pokazati kako izgleda oprema koju koriste, ispričati čime se sve oni bave i kako i oni mogu jednog dana postati vatrogasci.


Poslijepodnevni program pod nazivom Moj kutak Brestja trajat će od 14.30 do 23 sata te vjerujemo da svatko može pronaći nešto za sebe. Tako program započinje uz prvi Memorijalni nogometni turnir Stjepan Čutura na kojem će 8 ekipa odmjeriti svoje snage. Za pobjednike je osiguran prijelazni pehar, medalje za prve tri ekipe, pehar za najboljeg strijelca i najboljeg vratara te prigodne nagrade. U 17 sati parovi će iskušati svoju sreću na turniru u beli. Za pobjednike osiguran je pehar, diploma i prigodna nagrada.


Organiziran je i Kreativno-edukativni kutak s kvizom o Brestju koji je zamišljen kao prolazna stanica na kojoj svaki posjetitelj može odgovoriti na jedno pitanje o Brestju i tako još bolje upoznati svoje naselje, Maštokvart na kojem djeca mogu nacrtati kako zamišljaju svoj idealni kvart, a odrasli postaviti pitanja i dati prijedloge za oba Mjesna odbora). Posebno zanimljivo će biti na modelarskom kutku kojeg organizira Modelarski klub Ferdinand Budicki.


Na Eko kutku bit će organiziran buvljak gdje ćete moći razmijeniti svoje rabljene stvari. Sve što mislite da vrijedi, a da vama više nije potrebno možda će  na našem buvljaku pronaći novog vlasnika. Za planinare i zaljubljenike tu je predavanje o Premužićevoj stazi i radionica izrade hotela za pčele.


U 17 sati, ako nas vrijeme posluži, bit će organizirana Promenada pasa gdje će svi posjetitelji moći prošetati livadom pored mostića (Emanuela Vidovića bb) sa svojim ljubimcem. Geslo promenade je „I moj pas želi park“ pa ćete tamo moći potpisati i peticiju kojom tražimo pseći park i kante za pseći otpad na području našeg Brestja.


A naravno cijeli dan je pravo vrijeme za posjetiti naš Lunapark na pokrajnjoj livadi.


Tijekom dana u Gastro kutku moći ćete i nešto popiti i pojesti, a tu su i neizbježne lepinje, šećerna vata, kokice, gumeni bomboni. A očekuje vas i odličan kulturno-glazbeni program uz naše vrtićarce koji su se revno pripremali, učenici naše Glazbene škole koji će pokazati da ne sviraju samo klasičnu glazbu i nastup benda Levanda.



Vezane vijesti
Ažurirano: 4.2.2024. 11:44:08

Create Account