Dan M.O. Blaguša i Svečanost popijevki i kravaice održani kroz vikend u Blaguši

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.6.2024. 9:38:13
Dan M.O. Blaguša i Svečanost popijevki i kravaice održani kroz vikend u Blaguši

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Dvodnevna manifestacija ponudila je više zanimljivih sportskih, planinarskih, glazbenih i etno programa.Dvodnevna manifestacija Dana Mjesnog odbora Blaguša proizašla još prije nekoliko godina od priredbe, danas Svečanosti dana popijevki i kravaice Kaj održana je protekle subote i nedjelje u tom naselju Sesvetskog prigorja. 


U subotu je odigran malonogometni turnir, a jučer, u nedjelju i samo događanje na prostoru ispred blaguškog vatrogasnog doma, dok je nedjelja započela planinarskim pohodom od Planine Gornje preko Grohota do Blaguše, a nastavljena zanimljivim programom.


U programu popijevki s idejom "da se ne zaboravi" sudjelovali su KUD Valentinovo iz Zagreba, KUD Zlatko Balkoković Krapinske Toplice, Župni zbor župe sv. Franje Ksaverskoga Vugrovec i KUD Dragutin Domjanić Vugrovec, dok je u nastavku za dobro raspoloženje bila zadužena grupa Kajda. 


Udruga žena Blaguša posložila je pri tom lijepo uređen štand u domaćem stilu prikazujući pri tom dijelove negdašnjeg života v Blaguši i cijelom Prigorju.


Obzirom da je ovdje uz popijevke bio naglasak i na tradicionalnom prigorskom jelu (postoje slične inačice i u drugim dijelovima sjeverozapadne Hrvatske) koji može biti i desert i gablec, na kravaici (u drugim inačicama tijenka gibanica, lopar, perica i sl.) na svečanosti se svima besplatno služila kravaica koju je pripremao najpoznatiji sesvetski slastičar i donator ove manifestacije Darko Židak koji je pri tom mališanima (a i ponekim odraslijima) dijelio sladoled. Židak je na licu mjesta razvlačio tijesto, nadijevao samu kravaicu, te potom u pećnici-konvektomatu pekao pred zadivljenim očima posjetitelja, tumačeći zainteresiranim pri tom kako nastaje taj originalni prigorski, hm, kolač ili pravilnije reći jelo koji je u originalnoj varijanti isključivo slan iako ima na drugim područjima i uz druge nazive i slatkih inačica. 


Organizatori cijele manifestacije bili su M.O. Blaguša, DVD Blaguša, Športsko društvo za rekreaciju REGOČ 2002 i Etno-eko društvo Prigorske sem gore list. U suorganizaciji su sudjelovali HPD Blagus, KUD Dragutin Domjanić Vugrovec i Lovačko društvo Fazan.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.7.2024. 9:40:35

Create Account