Danas je trideseta godišnjica od osvajanja vojnog skladišta Gliboki jarek

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 17.9.2021. 14:35:46
Danas je trideseta godišnjica od osvajanja vojnog skladišta Gliboki jarek

Foto: Hrvatska tehnička enciklopedija

Na današnji dan prije 30 godina osvojeno je jedno od najvećih vojnih skladišta JNA -  Gliboki jarek, čijim je oružjem i streljivom preokrenut tijek rata.




Nakon nekoliko dana okruženja, povremenog puškaranja i diplomatsko-psihološkog rata, neprijateljska posada vojnog skladišta JNA Gliboki jarek (To je izvorni naziv za područje između  Sesveta i Popovca. Međutim, tijekom prethodnih desetljeća još prije rata nametnuto je ime „Duboki jarak“, što nije u skladu s toponomastikom.) predala se sesvetskim snagama koju su činili slabo naoružani pripadnici postrojbe Narodne zaštite, sesvetski dragovoljci, te nekoliko pripadnika ZNG-a i lokalne policije.


Tako veliku vojarnu, a obzirom da je bila dobro minirana bilo bi teško zauzeti bez veće borbe i težeg naoružanja, a što bi za posljedicu imalo, kako se kasnije ispostavilo, dizanje u zrak cijelog skladišta, uništenje vrijednog naoružanja, municije i opreme, pa su stoga Sesvećani odigrali vrhunsku partiju psihološkog rata i u konačnici ishodili predaju neprijateljske posade bez ijednog stradalog na obje strane.




Vezane vijesti
Ažurirano: 24.7.2022. 12:15:57

Create Account