Danas obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: svakodnevno se zaprime tri prijave žrtava

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.9.2022. 10:56:13
Danas obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama: svakodnevno se zaprime tri prijave žrtava

Foto: Pixabay




Danas, 22. rujna obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na višestruko ubojstvo 22. rujna 1999. na zagrebačkom općinskom sudu kada je tijekom brakorazvodne parnice policajac Mato Oraškić ubio tri žene – Gordanu Oraškić, suprugu koja ga je prijavila za nasilje, odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a Stanku Cvetković, zapisničarku na sudu, teško ranio.




Broj žena koje traže pomoć zbog nasija povećao se od početka pandemije Covida-19 za 25 posto, istaknula je uoči 22. rujna Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Petra Kontić, predsjednica udruge B.a.B.e u kojoj dnevno zaprime tri prijave žena žrtava nasilja.


”Svake godine bilježimo sve veći broj žena koja nam se obraćaju kao žrtve nasilja. Od ukupnog broja od više 2000 korisnica našeg savjetovališta tijekom godine žena žrtava nasilja bude nešto više od polovice. Znači, obrati nam se i više od 1000 žena ili, prema grubom izračunu, u prosjeku gotovo tri dnevno”, kazala je Kontić.


Nadodala je da u udruzi B.a.B.e imaju besplatno pravno i psihološko savjetovalište. Po tome su prepoznati u javnosti, pa stog im se  u najvećem broju obraćaju žene žrtve nasilja.


Naglasila je da se nasilje prema ženama povećava. "Hrvatsko društvo i nadalje je izuzetno patrijarhalno pa se stoga uvijek pokušava naći opravdanje za nasilnika i svaliti krivnju na žrtvu.


”Ono što sa sigurnošću mogu reći jest da se od početka pandemije covid-19 2020. povećao broj žena koje traže pomoć zbog nasilja za 25 posto. Pritom je do povećanja došlo najviše početkom 2020. stupanjem karantene na snagu”, rekla je Kontić.


Povećao se i broj korisnika njihove sigurne kuće, prošle godine bila je zbrinuta 31 žena i 26-ero djece, a dosad ove godine već imaju 48 korisnika – 20 žena i 28-ero djece, na temelju čega u udruzi B.a.B.e. smatraju da će ih biti više nego lani.


”U ovom trenutku potrebna je edukacija i senzibilizacija svih čimbenika u društvu u cilju podrške ženama žrtvama nasilja", rekla je Kontić.


Vezane vijesti
Ažurirano: 29.2.2024. 11:17:42

Create Account