Direktorica EBRD-a Victoria Zinchuk u Sesvetama o financiranju razvoja ove gradske četvrti

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.2.2022. 12:26:41
Direktorica EBRD-a  Victoria Zinchuk u Sesvetama  o financiranju razvoja ove gradske četvrti

Foto: Marijo Spajić; na fotografiji s lijeva Ante Damjanović, Filip Dumbović i Victoria Zinchuk

Direktorica jedne od najmoćnijih europskih financijski organizacija   Victoria Zinchuk boravila je u petak na radnom sastanku u Sesvetama na temu mogućnosti razvoja ove gradske četvrti.  



U Udruzi Zelene i plave Sesvete u petak je bilo vrlo živo. Tijekom dana u sklopu projekta ProGireg,  održana je još jedna radionica (fotografije s radionice u galeriji) na temu razmjene međunarodnih iskustava u provedbi projekta i rješenja temeljenih na prirodi (Nature based solutions). Radionicu su vodili česti sesvetski gosti - predstavnici međunarodne nevladine organizacije koja promiče održivi razvoje - ICLEI. 


Na završetku radionice Zelene i plave Sesvete su posjetili gosti iz Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) – direktorica Victoria Zinchuk  i Filip Dumbović, analitičar i projekt koordinator.


EBRD je jedna od najmlađih međunarodnih financijskih institucija, a osnovana u svibnju 1990. godine s ciljem da pomogne proces tranzicije država Istočne i Srednje Europe. Ukupna vrijednost zajmova/ulaganja EBRD-a u Republiku Hrvatsku iznosi oko 3,77 milijardi eura korištenih za financiranje 201 projekta.


Fotografija sastanka direktorice Zinchuk s čelnicima Zelenih i plavih Sesveta, autor Marijo Spajić


Potencijale projekta Zelene i plave Sesvete gostima su predstavili članovi udruge – prof. dr. Bojan Baletić,  dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Ante Damjanović, predsjednik i Radoslav Dumančić tajnik ZIPS-a, te Marijo Spajić koordinator udruge. 


Podsjetimo, udruga Zelene i plave Sesvete osmislila je projekt transformacije prostora bivšeg giganta Sljemena u buduće središte Sesveta sa svim najvažnijim javnim sadržajima, a koji je sada obuhvaćen europskim projektom ProGIreg, te o njegovu daljnjem razvoju brigu vodi Grad Zagreb. 


Direktorica EBRD Hrvatske Victoria Zinchuk govorila  je o mogućnostima i modalitetima financiranja koji su korišteni u projektima u RH. Pohvalila je izniman napor i viziju Zelenih i plavih Sesveta u nastojanju ove udruge da potakne razvoj Sesveta primjeren vremenu i potrebama najveće i najmnogoljudnje gradske četvrti. Sastanak je imao informativni karakter, a očekuje se nastavak suradnje.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2022. 14:35:25

Create Account