Dok Sesvećani traže postavljanje kamera MUP odgovara: Imate premalo nesreća

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 22.11.2021. 13:52:19
Dok Sesvećani traže postavljanje kamera MUP odgovara: Imate premalo nesreća

Foto: Pixabay

Dok mnogi sesvetski mjesni odbori, vijećnici i Gradska četvrt traži od MUP-a postavljanje kamera, oni na dopise odgovaraju: Kupite si ih sami, pa ćemo postaviti.



Cijena jedne kamere koja snima odvijanje prometa iznosi oko 400 tisuća kuna.

Cijena života jedne osobe iznosi vjerojatno puno manje, takva je barem računica MUP-a.


Iako smo malo karikirali uvod, službeni stav MUP-a, barem prema onome što su odgovorili na mnoge upite iz Sesveta ne odudara daleko od toga. Doista je jednom prilikom odgovoreno da je statistički premalo prometnih nesreća na dionici Sesvetski Kraljevec - Sesvete,da bi se postavila prometna kamera koja bi u budućnosti mogla spasiti pokoji život, a sigurno bi pozitivno utjecala na povećanje prometne sigurnosti na tom dijelu gdje neki imaju jako tešku nogu na papučici gasa.


Nebrojeno puta tražili su mjesni odbori iz ugroženih smjerova postavljanje kamera, tražili su i vijećnici na sjednicama Vijeća, a Gradska je četvrt zadnjih desetak godina poslala već cijelu hrpu dopisa na različite adrese, sve dok nije se doznala točna adresa tko to jedini može, odnosno smije nabaviti, a potom i postaviti kameru.


Doznali su to u Kašini, gdje je na upit predsjednice VMO Kašina iz policije odgovoreno slijedeće:

"Nabava fiksnih kamera za mjerenje brzine financira se sredstvima iz Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i iskazane su velike potrebe za njihovim postavljanjem na javnim cestama na području cijele Republike Hrvatske.

Zbog zahtjevnih troškova postavljanja fiksnih kamera za nadzor brzina kretanja vozila, Policijska uprava zagrebačka ne raspolaže dodatnim fiksnim kamerama koje bih eventualno mogla i postaviti, ali slobodni smo Vas izvijestiti da postoji mogućnost koju koriste i druge jedinice lokalne uprave i samouprave, da sami (kao jedinica lokalne uprave i samouprave) financirate nabavu fiksnog uređaja za mjerene brzine te ga ugovorom o donaciji darujete......

 Unatoč tome što je uglavnom prometna situacija na ovakvim i sličnim lokacijama zadovoljavajuća samo za vrijeme prisutnosti policije, nadležna policijska postaja, ovisno o ostalim prioritetima i radnim zadaćama, nastavit će sa pojačanim nadzorom vozila i vozača koji svojim ponašanjem ugrožavaju druge sudionike u prometu i izazivaju dodatnu zabrinutost među građanima te će kontrolirati brzinu kretanja vozila na predmetnoj lokaciji, sukladno raspoloživosti prijenosnih uređaja za nadzor brzine vozila i statistike događanja teških prometnih nesreća".


Potpuno je razumljivo da u današnjoj ekonomskoj situaciji MUP nema dovoljno novaca za postavljanje kamera koliko bi ih trebalo biti, no ta spoznaja ne rješava problem i trebalo bi iznaći načina da se barem jedna kamera nabavi, pa neka se potom i seli na dvije ili više lokacija. 


Vijeće GČ Sesvete stavilo si je u plan naredne godine o svom trošku postaviti kućišta u Sesvetski Kraljevec i Kašinu, pa će možda to, barem u prvom trenutku psihološki djelovati na vozače, dok se ne iznađe način nabave kamera. Možda bi se istim načinom kao i kućišta mogle i one nabaviti. Nadajmo se samo da u međuvremenu neće netko doista stradati i "poboljšati" policijsku statistiku temeljem koje bi se skupilo "dovoljno" nesreća za postavljanjem kamere. 


U nastavku pogledajte video izjave  iz Sesvetskog Kraljevca i Kašine o potrebi postavljanja kamera u tim naseljima.


Video: Sesvete danas

Vezane vijesti
Ažurirano: 27.9.2023. 13:40:59

Create Account