Domjanićeva murva bit će spašena, novi život dat će joj tisuće njenih klonova

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 9.2.2022. 15:01:48
Domjanićeva murva bit će spašena, novi život dat će joj tisuće njenih klonova

Foto: Marijo Spajić

Nakon vrlo uspješnog početka projekta kloniranja Lipe 'z Planine (naš radni naziv op.a.), Zelene i plave Sesvete u razvoju suradnje sa Šumarskim institutom iz Jastrebarskog uključili su i legendarnu murvu s Krča ili poznatiju kao Domjanićevu murvu. 



To drvo vrlo često u prigorskim krajevima značajno nam je s više stajališta, možda i ponajviše s pjesničkog, jer je, navodno, pod jednim takvim u blizini Adamovca najveći kajkavski pjesnik Karlo Milivoj Ivan Franjo Ladislav Domjanić, ili jednostavno, onako kako ga znamo, Dragutin Domjanić, stvorio neke svoje stihove. 


Povijest ipak kaže malo drugačije, no, murva iz njegova vremena u blizini njegove rodne kuće još je živa i težnja vodstva sesvetske ekološke udruge Zelene i plave Sesvete bila je pokušati ju očuvati kroz program kloniranja.


Nakon što je Hrvatski šumarski institut tijekom ljeta prošle godine uzeo prve uzorke plemki i uspješno ispitao mogućnosti kloniranja povijesno značajnih lipa iz Planine Donje, isto je učinjeno i s  Domjanićevom murvom.


 Djelatnici instituta nedavno su uzeli plemke murve koje će koristiti za uzgoj većeg broja sadnica. Sada slijedi cijepljenje uzoraka na podloge, a prvu sadnju možemo očekivati već ove jeseni! 


"Dotad vas pozivamo da nam se pridružite u osmišljavanju imena naših dragih lipa i murve, te lokacija gdje biste ih voljeli vidjeti posađene", pozivaju iz Zelenih i plavih Sesveta.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2022. 14:35:25

Create Account