Doznajemo: Gari Kasparov uskoro u Sesvetama igra šah

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 1.8.2018. 23:52:41
Doznajemo: Gari Kasparov uskoro u Sesvetama igra šah

Foto: Gari Kasparov fb

Najveći živući svjetski šahist Gari Kasparov, svjetski prvak od 1985. do 2000. godine, uskoro stiže u Sesvete igrati simultanku s mladim Sesvećanima i poznatim Hrvatima.



Od organizatora događaja, ŠK Sljeme Agroproteinka i Radoslava Dumančića doznajemo da bi se taj za Sesvete veliki događaj trebao odigrati 24. kolovoza u auli Gimnazije Sesvete. 


Kasparov će igrati simultanku s mladim sesvetskim šahistima, ali i mnogim poznatim osobama iz područja znanosti, kulture, estrade, sporta i politike.  Tako doznajemo da su na simultanku pozvani i vrlo vjerojatno će se odazvati: Ćiro Blažević, Zlatko Dalić, Mladen Bodalec, Dario Šimić i mnogi drugi.


Gari Kasparov ima i hrvatsko državljanstvo, a u našoj zemlji djeluje njegova Šahovska zaklada Kasparov Europa koja za cilj ima promicanje šaha kao kognitivnog alata za učenje u nastavni kurikulum za osnovne, srednje i visoke škole. KCFE pruža školoma korištenje web softvera koji umogućuje nastavnicima podučavanje šaha u učionicama.


Inače Kasparov je početkom siječnja 2015. godine s tadašnjim ministrom znanosti, obrazovanja i sporta Vedranom Mornarom predstavio ideju projekta "Šah uz školu" u kojem bi djeca već od najranije dobi učila vještinu matiranja. Je li to i koliko do danas implementirano u naš školski sustav najbolje mogu posvjedočiti sami učenici i njihovi roditelji. 


Ovaj će događaj imati vrlo značajan pozitivni odjek na sve sesvetske mlade šahiste, jer je mnogima upravo Kasparov najveći uzor, a  posebice one naše mlade natjecateljske kadete Sljemena i Vrustuna koji igraju prvu Hrvatsku kadetsku ligu. 


Ovaj će događaj svakako imati i veliku važnost u promociji i razvoju šaha, ali i  u promociji Sesveta i svega onoga što nas već i ove godine, a osobito u naredih nekoliko očekuje u razvoju našeg kvarta. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 20.3.2024. 11:01:59

Create Account