DVD-u Sesvete uručena vrijedna oprema financirana europskim novcem

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.7.2022. 11:07:29
DVD-u Sesvete uručena vrijedna oprema financirana europskim novcem

Foto: DVD Sesvete

Sudjelovanjem u EU projektu "Financiranje službi zaštite i spašavanja za potrebe stanovništva pogođenog potresom od 22.03.2020.", DVD Sesvete dobilo je opremu vrijednu 180 tisuća kuna.


Dobrovoljno vatrogasno društvo Sesvete sklopilo je ugovor s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu projekta “Financiranje službi zaštite i spašavanja za potrebe stanovništva pogođenog potresom od 22.03.2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije”.   


Na temelju tog ugovora nabavili smo opremu vrijednu 177.081,77 kn, koja je financirana iz Fonda solidarnosti Europske unije, a riječ je o izvanrednoj nabavi nove vatrogasne opreme za potrebe službe spašavanja, čime smo zamijenili oštećenu, uništenu ili rashodovanu opremu, objašnjava predsjednik DVD-a Matija Ruga.  


"Dobro se sjećamo zagrebačkog potresa, večer prije gasili smo šumu kod kampa do kasno u noć i odmah nastavili do jutarnjih sati gasiti požar glomaznog otpada na Žitnjaku. Taman smo se trebali povući u spremište, to jutro, u nedjelju, 22. ožujka 2020. u 6:24 sati, zatreslo se. 

Samo smo nastavili dalje s intervencijama i tako, bez pretjerivanja, nekoliko mjeseci. Bez prestanka smo odrađivali teške, vrlo zahtjevne intervencije u doba korone i nepogodnih vremenskih uvjeta bez sve potrebne opreme za takvu vrstu intervencija. Oprema se, istina, nabavljala, koristila i, dakako, trošila i oštećivala. Više od 200 evidentiranih intervencija i nebrojeno sati korištenja vatrogasne opreme neminovno je bilo njezino uništavanje, a onda i otpis. Zahvaljujući spomenutom načinu financiranja dio te opreme je obnovljen i nadomješten", kaže M. Ruga dodajući da je ovo prilika  da se pohvale svi članovi, koji su taj posao iza zagrebačkog potresa odradili i tu opremu uništili za dobrobit naših susjeda i građana cijelog Zagreba.


"Treba naglasiti kako nije bilo jednostavno ispuniti uvjete da bi se osiguralo financiranje iz EU projekta, nismo angažirali vanjskog suradnika, već su naši članovi, koji sve u DVD-u odrađuju dobrovoljno,  i ovaj put u svoje slobodno vrijeme bez ikakve naknade odradili sve što je bilo potrebno.


Posebno treba istaknuti našega zapovjednika Dragu Rugu, koji je i nositelj projekta, , tajnika Stjepana Čukca, blagajnika Željka Živca i u vrijeme apliciranja za mjeru predsjednika DVD-a sada člana Nadzornog odbora Nenu Gložinića. Ti su naši članovi bili stalno na raspolaganju susretljivim ljudima iz MUP-a zaduženima za kontrolu i provedbu natječaja koji je financiran iz Fonda solidarnosti Europske unije. Dodajmo da smo zahvalni i drugim sesvetskim DVD-ima, koji su već uspješno povukli sredstva iz EU pa su nam pomogli svojim iskustvom kroz razdoblje ispunjenja uvjeta",  zaključuje Matija Ruga, predsjednik stožernog i jednog od najaktivnijih sesvetskih dobrovoljnih vatrogasnih društava.  


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 10:53:07

Create Account