Eko zločin u sopničkoj park šumi

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 16.9.2020. 10:39:03
Eko zločin u sopničkoj park šumi

Foto: Mještani Sesvetske Sopnice

Mještani Sesvetske Sopnice zgroženi su nemilosrdnom sječom šume koja je po prostornom planu predviđena kao park šuma.



Ekipa koja, čini se, intenzivno radi na deforestaciji naših šuma bacila je oko na sesvetske šume, pa se tako nemilice ruši na području Dobrodola, negdašnjeg sesvetskog autokampa, a sada vrlo bezobrazno i u Sesvetskoj Sopnici. 


Drvošječe ili kako nazvati to zanimljivo društvo koje ne preza ni od čega, a koje se razbježalo nakon dolaska šumarske inspektorice, vratilo se nakon nekoliko dana s potpuno legalnim papirima Ministarstva poljoprivrede (barem na izgled) za rušenje drva, a što su predočili svima koji su osporavali legalnost tog posla. I nakon toga porušili su desetke velikih stoljetnih hrastova koji više neće moći krasiti tu urbanu šumu koja je, prema urbanističkim planovima, park šuma. A ako je nešto park šuma, onda se ona treba dičiti upravo s takvim nejupečatljivijim primjercima kao što su golemi stoljetni hrastovi lužnjaci.


"Ovdje je riječ o privatnoj šumi u kojoj vlasnik ima pravo njome gospodariti, no i gospodarenje u privatnoj šumi podrazumijeva postupanje po propisima. A ovdje su oni (propisi op.a.), čini mi se, malo nategnuti", kaže nam jedan od mještana Sopnice koji je dignuo glas protiv takvog uništavanja šumskog bogatsva. 


Šumarski stručnjaci s kojima smo razgovarali jednoglasni su da se ovdje radi o potpuno nelegalnoj sječi šume pod krinkom legalnosti s papirima koji su na rubu zakona. Prije svega mještani su potpuno sigurni da nitko od šumara nije koračio u šumu kako bi doznačio drva za rušenje. Drugo, navodi se da dijelom šume prolazi dalekovod, što bi značilo da u zoni dalekovoda treba održavati visinu raslinja. Dalekovoda nema nigdje u blizini te šume!!! 


I treće, sanitarna sječa u ovom slučaju nije obavljena, nego su srušeni zdravi vrijedni hrastovi o čemu svjedoče i fotografije koje su nam ustupili mještani. 


"Moguće je da se radi o sprezi nakupaca drva s pojedincima u određenim državnim službama kako bi se okoristilo ono što se ne bi smjelo ili barem ne na takav način", kazuje nam  naš sugovornik, šumarski stručnjak koji je iz razumljivog razloga želio ostati anoniman. 


Današnja djeca, na žalost, neće više u našim šumama uživo moći vidjeti mnoge ove hrastove, ljepotane koji su i bili najveće bogatsvo sopničke šume, a nadležna tijela trebala su na vrijeme spriječiti uništenje ove šume uz pravičnu naknadu njihovim vlasnicima. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 19.4.2024. 13:36:37

Create Account