Fuchs sinoć u Sesvetama: Sa 100% iznosa sufinanciramo izgradnju, dogradnju i obnovu škola

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 26.1.2023. 10:25:40
Fuchs sinoć u Sesvetama: Sa 100% iznosa sufinanciramo izgradnju, dogradnju i obnovu škola

Foto: Borko Samec/Sesvete danas

Ministar Radovan Fuchs gostovao je na sinoćnjoj tribini u Sesvetama na temu "Mjere Vlade RH te stanje u dječjim vrtićima i školama u Sesvetama".



Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs zajedno sa svojim pomoćnikom za financije nazočili su jučerašnjoj tribini za stručnu javnost, ali ujedno slobodnom za sve građane, kojom su željeli pojasniti usmjerenje svojih politika  vezanih za razvoj školstva. Tribina je održana u punoj Plavoj dvorani u organizaciji HDZ-a Sesvete.


Ministar Fuchs i pomoćnik ministra Mamić svoja izlaganja su koncipirali na način da su se prvo osvrnuli na stanje u dječjim vrtićima, zatim u osnovnim i na koncu i srednjim školama.

Cilj je omogućiti svakom djetetu pristup u vrtić, povećanje kapaciteta. U europskim okvirima Hrvatska je uzor u pogledu postotka visokoobrazovanih odgojitelja u dječjim vrtićima, čak 80%, nasuprot primjerice 20% u Finskoj.

U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti bit će osigurana sredstva u 100% iznosu za izgradnju i dogradnju škola, a prijaviteljinsu osnivači.

Ovo je povijesna prilika da se sa iznosom od milijardu eura namijenjenih za odgoj i obrazovanje, a što je zapravo 20% od ukupnog iznosa sredstava iz NPOO-a, omogući jednosmjenska nastava, energetska obnova te opremanje škola. Uz gradnju, financiraju se i projekti, čak i retroaktivno od 2020. godine.

Na kraju su izlagači odgovarali na pitanja, te se zahvalili organizatorima tribine na prilici da upoznaju javnosti i one kojih se ova tema dotiče s bitnim činjenicama.


Uvodno nazočne su pozdravili moderator tribine Ante Boras, tajnik Srednje škole Jelkovec i saborski zastupnik Ante Deur, predsjednik HDZ-a Sesvete.


Uz osnovne podatke o veličini Sesveta goste su upoznali da se na području Sesveta nalazi 5 gradskih i 6 privatnih vrtića koje ukupno pohađa nešto manje od 5.000 predškolske djece. 

Imamo 10 osnovnih škola koje ukupno pohađa gotovo 7000 djece, i tri srednje škole - Gimnaziju Sesvete,  Srednju školu Jelkovec koje ukupno imaju oko 1000 učenika, te  Glazbenu školu Zlatka Grgoševića u osnovnom i srednjem obrazovanju, koju pohađa gotovo 600 učenika. Međutim, istodobno nije za pohvalu činjenica što još uvijek nije završen projekt izgradnje glazbene škole  na području bivše tvornice Sljeme za što već dugi niz godina postoji projekt i cjelokupna dokumentacija.


Prelazak u cjelodnevnu nastavu, povezivanje obrazovanja s potrebama tržišta rada, omogućavanje svakom djetetu pristup vrtiću, pristup kvalitetnom programu, kvalitetnoj prehrani, sigurnost tijekom boravka u ustanovama. Sve su to izazovi s kojima se susrećemo, no, na kojima se, kako smo čuli, aktivno radi.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.7.2022. 17:04:35

Create Account