Grad nas uvjerava: PriGIreg se uspješno polako privodi kraju, a HUB će se financirati EU novcem

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.4.2022. 12:02:24
Grad nas uvjerava: PriGIreg se uspješno polako privodi kraju, a HUB će se financirati EU novcem

Foto: Sesvete danas, fotoarhiva

Projekt ProGIreg od kojeg su mnogi Sesvećani očekivali čuda, polako se, kako tvrde u Gradu, privodi uspješno kraju, a da još uvijek Bog zna što ne vidimo.



Možda smo u početku imali nerealna očekivanja, možda nismo baš najbolje shvatili što bi se i kako trebalo dogoditi, ali, barem za sada, od velike preobrazbe Sljemena nema ništa. Ništa u smislu da će u nekoj vrlo bliskoj budućnosti taj kompleks propalog giganta biti preobražen kako nam se najavljivalo, da će to biti novo središte Sesveta sa svim najvažnijim zgradama državnih ili gradskih institucija kao što su nova zgrada suda, policija, glazbena škola, poduzetnički HUB i čudo svega drugoga.


To je i nadalje težnja Sesvećana, no, čini se da ćemo se svega toga ipak malo načekati. 


ProGIreg, veliki europski projekt koji bi trebao dati odgovore na pitanja kako i kojim putem u novom mileniju preobraziti negdašnje velike, a danas propale industrijske komplekse u urbane prostore ugodnog življenja, za sada nam, barem smo takvog dojma, baš i ne daje odgovore na naša pitanja.


Podsjetimo, projekt je počeo u svibnju 2018. Osim Grada Zagreba u njemu sudjeluju i gradovi Dortmund i Torino kao predvodnici (front runner cities), gradovi pratitelji Prag, Cluj, Sofija, Pirej, Zenica, Ningbo (Kina), i još 21 institucija.


Grad Zagreb lokalni je koordinator EU projekta proGIreg, čija provedba traje do 2023. godine, odnosno 5 i pol godina, ukupnog iznosa od 8.1 milijun kuna. Projekt je financiran u 100 % iznosu iz istraživačkog i inovacijskog programa Obzor 2020.


O tome kakva je trenutačna situacija s odvijanjem projekta, što se još planiran napraviti i što je s nesuđenim tehnološkim HUB-om pitali smo gradsku vlast, a odgovor prenosimo u cijelosti:



Projektne aktivnosti provode se na području bivše mesne industrije „Sljeme Sesvete“.  


Od ukupno 5 mjera na projektu, 3 mjere su provedene ili su u završnoj fazi, dok dvije mjere iz pripremne faze idu prema završnoj fazi realizacije:


U sklopu prve mjere -urbane poljoprivrede i komunikacije s građanima - otvoren je Terapijski vrt u Sesvetama, a uređen je i Info centar projekta proGIreg u Sesvetama gdje građani i svi zainteresirani mogu dobiti informacije o njegovoj provedbi. Što se modernizacije postojećeg urbanog vrta tiče, on je u fazi raspisivanja javne nabave za izvođenje.


Druge dvije mjere su u finalnoj fazi izvedbe, no čekaju se završni radovi (npr. strujni priključak od strane HEP-a) kako bi zeleni krov, zeleni zid, solarni paneli te aquaponski sustav, bili u funkciji. Oni su, naime, kao mini urbana farma, već instalirani na samoj lokaciji pored Terapijskog vrta.


Četvrta mjera je uređenje pješačko biciklističke staze unutar Ulice 6 (od Ulice 144. brigade Hrvatske vojske do Industrijske ceste, dužine oko 840 metara) za čiju izgradnju su pokrenute aktivnosti na zahtjev Vijeća Gradske četvrti Sesvete. Ishođena je lokacijska dozvola, izrađen je i ovjeren parcelacijski elaborat te je predan zahtjev za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Izmjenom UPU „Gospodarska zona Sesvete – sjever“ projektnom dokumentacijom za Ulicu 6 zatražena je izmjena rasporeda komunalne infrastrukture na način da se biciklistička staza izmakne na istočnu stranu prometnice čime se ona ne prekida, već teče u kontinuitetu te se smješta uz zeleni potez sa istočne strane. Takvim rješenjem otvara se mogućnost proširenjima i povezivanjem sa zelenom zonom. U tijeku je izrada i ovjera parcelacijskog elaborata, nakon čega slijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a ugovorene su usluge za izradu glavnog i izvedbenog projekta.


Nakon ovjere elaborata uputiti će se nalog nadležnom gradskom uredu za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u koridoru prometnice. U koordinaciji s Gradskom četvrti Sesvete, planiramo tijekom idućeg tjedna u prostorijama gradske četvrti sastanak s vlasnicima parcela kako bi ih informirali o planiranom čišćenju dijelova parcela u njihovom vlasništvu, a koje su obuhvaćene parcelacijom. Nakon navedenog, a na osnovu sklopljenog ugovora izvršilo bi se čišćenje spornih parcela kako bi se moglo izvršiti geodetsko snimanje terena, a što je preduvjet za realizaciju glavnih i izvedbenih projekata. Ovisno o dinamici rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na predmetnom zahvatu, izradi glavnih i izvedbenih projekata i ishođenju građevinske dozvole moći će se pristupiti samoj izgradnji predmetne ulice. Nadamo se da će se to dogoditi do prve polovice slijedeće godine.


Peta mjera odnosi se na izmjenu regulativa (prostorno planske dokumentacije), u svrhu poticanja primjene mjera zelenih i održivih rješenja, a na temelju provedenih mjera i saznanja kroz provođenje proGIreg projekta.


Što se izgradnje HUB-a Sesvete tiče, izrađeno je Idejno rješenje, te se preispituju mogućnosti financiranja projektne dokumentacije i izvođenja radova iz drugih europskih izvora financiranja. Naime, projekt proGIreg u svom budžetu nema predviđenu stavku za rekonstrukciju zgrade, već bi izrada projektne dokumentacije i sama rekonstrukcija trebale biti financirane sredstvima Proračuna Grada Zagreba. Uslijed okolnosti uzrokovanih potresima i pandemijom, Grad za sada nije imao mogućnost realizirati zgradu HUB-a, no nastojat će to učiniti kad se za to steknu financijski uvjeti.


Vezane vijesti
Ažurirano: 1.12.2023. 14:06:59

Create Account