Grad uvodi novi model gospodarenja otpadom, nekome pojeftinjuje, drugome poskupljuje

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 21.1.2022. 11:37:33
Grad uvodi novi model gospodarenja otpadom, nekome pojeftinjuje, drugome poskupljuje

Foto: Screeshot

Gradonačelnik Tomislav Tomašević jutros je putem izjave informirao o novom modelu prikupljanja i naplate odvoza komunalnog otpada.



Umjesto dosadašnjeg modela, Grad bi početkom srpnja trebao krenuti s novim modelom prikupljanja, ali i naplate odvoza kućnog miješanog komunalnog otpada. Osnovna ideja je da se krene s naplatom prema preuzetom volumenu smeća.


Uvodi se fiksni dio u iznosu od 45 kuna po domaćinstvu odnosno 90 kuna za pravne osobe. Domaćinstva će trebati kupovati posebne vreće za smeće čija će cijena varirati o zapremini. Tako će vreća od 20l koštati 4 kune, a od 40 8 kuna s PDV-om. Tko ima više smeća, više će i platiti, kaže gradonačelnik.


Ovaj prijedlog od jučer je u javnom savjetovanju na 30 dana. Na snagu stupa 1. srpnja. Zagreb je 2020. zbog toga što nije smanjio količinu otpada prema smjernicama EU platio penale od 9 milijuna kuna. 


“Broj odvoza ostaje isti, neće se smanjivati. Varijabilni dio će ići na način da će građani otpad odlagati u službene vrećice i da će se otpad plaćati po vrećicama koje će se kupovati u trgovinama da bi bile dostupne svima. Vrećica će imati cijenu 4 ili 8 kuna. Ovim modelom omogućit ćemo micanje kanti s javnih površina i smanjivanje količine miješanog komunalnog otpada”, rekao je Tomašević dodavši da slične modele već imaju brojni švicarski gradovi.



Vezane vijesti
Ažurirano: 15.4.2024. 14:41:51

Create Account