I dok mnogi gunđaju na poskupljenje vode u Šebekima bi rado imali i takvu skuplju, samo da ju dobiju

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.11.2022. 15:57:24
I dok mnogi gunđaju na poskupljenje vode u Šebekima bi rado imali i takvu skuplju, samo da ju dobiju

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Dio naselja Goranec - Šebeki graniči s Čučerjem, vodovod im je nadomak kuća, ali  nikako da do nje i dođu. 



Više od desetljeća traje borba mještana zaselka Šebeki u Gorancu da se priključe na obližnji vodovod. Šebeki se nalaze na prilično visokoj koti, pa se nadležna tijela svih fela snažno brane da radi toga nisu u mogućnosti ih spojiti. Vodovod je još 2002. godine došao do Goranca, jednog od nadmorski najviših naselja u Sesvetama. No, Šebeki su  nekoliko desetaka metara na većoj visini od sredšta naselja. Stručnjaci su ustvrdili da za njih treba napraviti precrpnu stanicu i posebnu vodospremu, nadležna tijela ustvrdila su da za to nema novaca, ali niti volje za rješavanjem, osim mjesnog odbora i gradske četvrti koje su u više navrata pokušavale riješiti problem. 


Dakle Šebeki niti nakon 20 godina nisu priključeni na javni vodovod. U međuvremenu je vodovod sproveden na cjelokupnom području Čučerja, pa je tako vodovodna cijev došla i do granice naselja gdje se s druge strane nalaze - Šebeki. Zanimljivo je da je tlak na kraju te cijevi cca. 3,5 bara što je sasvim dovoljno za opskrbu naselja vodom, a dodatno je koristan podatak da do 1200 metara udaljenih prvih kuća je pad od dvadesetak metara što dodatno povećava tlak u mreži. Također nije manje bitno niti da bi se mreža može povući isključivo preko javnih površina, dakle nije potrebno ništa kupovati. Niti graditi precrpne stanice niti nove vodospreme. Samo trebamo nekog pametnog u vodovodu, gradskim uredima ili tko zna gdje još, pa da se ta relativno jednostavna i daleko jeftinija operacija pokrene.


Ta je tema bila i na sinoćnjoj sjednici Vijeća GČ Sesvete gdje su svi vijećnici jednoglasno dali potporu priključenju tog dijela naselja Goranec na vodoopskrbnu mrežu, kad već postoji takva mogućnost. I ovo nije prvi puta, već je Gradska četvrt do sada tražila po tko zna koji puta priključenje tog područja, pa je samo za očekivati da neki u vodovodu ili gradskoj upravi imaju Alzhajmera, točno takvog kako je i napisano, jer ne vjerujemo da imaju kakvih drugih tegoba. Sve ostalo je protiv zdrave pameti, no, činjenica je da smo se puno puta osvjedočili kako u gradskoj upravi fali malo zdravlja.


Mještani naselja Šebeki ipak uzdaju se da se može i u Vodoopskrbi i  gradskoj upravi naći neka razborita osoba koja bi konačno njihov problem stavila ad akta.


Vezane vijesti
Ažurirano: 2.4.2024. 15:26:48

Create Account