Je li u policijskoj postaji Sesvete prije koji dan uhićen špijun ili kriminalac?

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 10.5.2023. 10:29:26
Je li u policijskoj postaji Sesvete prije koji dan uhićen špijun ili kriminalac?

Foto: Borko Samec/Sesvete danas, arhivska fotografija, Policijska postaja Sesvete preimenovana je u IX PP

Policija je objavila vijest o uhićenju državljana Velike Britanije, a ustvari Rusa pod sumnjom krivotvorenih osobnih isprava, htio je boraviti u Hrvatskoj iako ima "papire" i iz drugih europskih država.


Zagrebačka policijska uprava danas je objavila vijest o uhićenju stranca ne navodeći da je uhićen u sesvetskoj policijskoj postaji. Prenosimo policijsko priopćenje:


Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjim državljaninom Velike Britanije zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Krivotvorenje isprave“ i „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“.

 

Sumnja se da je na samom kraju ožujka i početkom travnja 2023. godine, u dva javnobilježnička ureda u Zagrebu, svjestan da je sadržaj koji ovjerava neistinit, ovjerio dva podstanarska ugovora o najmu s ciljem da takve dokumente iskoristi za dobivanje ne pripadajućeg prava boravka u Republici Hrvatskoj. Potom je, početkom svibnja 2023. godine, u službenim prostorijama upravnih poslova, s namjerom ostvarivanja prava na boravak, kao javne isprave predočio takve lažne podstanarske ugovore kao vjerodostojne, iako svjestan da nikada nije boravio niti ima namjeru boraviti na navedenoj adresi. Međutim, u namjeri nije uspio budući da su zaposlenici upravnih poslova posumnjali u valjanost dokumenata koje je predočio.

 

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni je predan pritvorskom nadzorniku dok je posebno izvješće podnijeto nadležnom državnom odvjetništvu.


Ranije se u medijima pojavila priča da se radi o rusu Aleksanderu K kod kojeg su pronađeni dokumenti iz čak četiri države. Trebao se privremeno nastaniti u Zagrebu točnije Sesvetama, te je u petak u sesvetsku policijsku postaju donio ugovor o podstanarstvu  u jednoj sesvetskoj kući ovjeren kod javnog bilježnika tražeći pri tom dozvolu boravka.


Službenicama se ugovor učinio sumnjiv te su pozvali svoje kolege da s njime popričaju. Nije im htio pokazati kuću u kojoj navodno živi, pa je uhićen pod sumnjom krivotvorenja dokumenata.


Prema istrazi čini se da su i dokumenti iz nekih drugih država krivotvoreni. Engleski Rus dobio je sada dozvolu boravka u Remetincu, a sada istražitelji trebaju otkriti pozadinu priče radi čega je uhićenome Hrvatska bila toliko zanimljiva za privremeni boravak. Je li imao kriminalne planove što je možda vjerojatnije ili se možda radi i o obavještajnoj pozadini. 


U svakom slučaju tip koji ima dokumente i dozvole boravka u četiri europske države, pao je u Sesvetama!


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.4.2024. 11:06:21

Create Account