Kakvi idioti: Quadovima preorali livadu na Lipi i uništili tek posađene sadnice lipa

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.12.2022. 14:24:40
Kakvi idioti: Quadovima preorali livadu na Lipi i uništili tek posađene sadnice lipa

Foto: HPD Lipa

Skupina neinteligentnih individua na quadovima napravili neviđenu devastaciju na Lipi.



Sesvetski planinari bili su zaprepašteni slikom koju su proteklog vikenda zatekli na Lipi. Potpuno izrovarena livada, gotovo preorana kotačima očito nekoliko quadova. "Kakvi idioti", bile su prve riječi jednog od planinara ugledavši nevjerojatnu ružnu sliku. 


Izrovarena livada nalazi se ispred kapelice na Lipi gdje bi se naredne nedjelje trebala služiti misa. Na toj livadi planinari su posadili dvije sadnice mladih lipa, lipu Prigorku i lipu sv. Jurja, klonirane sadnice od postojećih 600 godina starih lipa iz Planine Donje.  


"Bilo ih nekoliko, ma stalno tu dolaze, nije ovo prvi puta, divljaju našim bregima, a pogotovo sada kad je mokar i mekan teren samo uništavaju naše šumske i poljske puteve", kaže nam jedan mještan Planine Donje misleći na neodgovorne vlasnike quadova koji divljanjem kroz prirodu uništavaju biljni svijet, plaše i tjeraju šumske životinje i uništavaju lokalnim mještanima usjeve. 


O tom događajima članovi HPD-a Lipa na svojoj fb stranici objavili su napis:


"ZAŠTO!!! Prošlu subotu smo posadili sadnice lipe oko doma i kapele, donacija naših prijatelja iz Udruga Zelene i plave Sesvete i Hrvatskog šumarskog instituta. To je prostor namijenjen svima, planinarima, izletnicima, našim najmanjima. Od vas koji dolazite očekuje se da čuvate okolicu našeg Planinarskog dom LIPA .Ovo što je danas napravljeno ispred kapele je iživljavanje! Sadnice su zaštićene uočljivom mrežom koja bi trebala zaštiti od divljih životinja, ali očito da ne postoji zaštita od ljudotinja. Iduću nedjelju na ovom izrovarenom prostoru treba se održati sveta misa. Tu se nalaze sprave namijenjene za djecu. Postoje putovi, molimo vas, ako dolazite da ih koristite,  ostavite ostali prostor očuvan".


Prostor Lipe dio je Parka prirode Medvednica, te smo u tom smislu uputili tri pitanja upravitelju tog prostora, a to je Javna ustanova Park prirode Medvednica. Upitali smo je li prostor oko Lipe  pod nekom posebnom zaštitom, smiju li na prostor parka Medvednice dolaziti kvadovi ili druga terenska vozila i što upravitelj ovog prostora poduzima u sprječavanju vandalizma i devastacije prostora Parka prirode Medvednica? 


Odgovore ćemo objaviti čim ih zaprimimo uz nadu da se spomenute budale više neće svojim strojevima koji ne služe ničemu osim iživljavanju vratiti na Lipu.


Vezane vijesti
Ažurirano: 16.3.2024. 9:20:51

Create Account