Knjiga Župa Svih Svetih autora mons. dr. Stjepana Kožula predstavljena u sesvetskom pastoralnom centru

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 25.9.2022. 10:40:22
 Knjiga Župa Svih Svetih autora mons. dr. Stjepana Kožula predstavljena u sesvetskom pastoralnom centru

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Knjiga Župa Svih svetih u Sesvetama predstavljena je sinoć kao monografija, međutim daleko je opsežnija i detaljnija negoli bi to bila prava monografija.



Netom izašla iz tiska knjiga Župa Svih svetih u Sesvetama promovirana je u organizaciji same župe i Društva za povjesnicu Zagrebačke nadbiskupije „Tkalčić“ u Pastoralnom centru župe Svih Svetih.


Autor ove, kako su kazali, monografije, a ustvari detaljnije i dublje od same monografije je mons. dr. Stjepan Kožul ujedno i arhiđakon Remetsko-sesvetskog arhiđakonata, a kojemu ovo vrlo značajno djelo nije i prvo. Napisao je mons. dr. Kožul kojemu je zadnjih godina preokupacija istraživanje povijesti zagrebačke nadbiskupije već dosad nekoliko sličnih knjiga, a ovu je nazvao  „Župa Svih svetih u Sesvetama - Prilozi za stariju povijest župe, crkve i svećenika u Sesvetama“. 


Urednik knjige je mons. Nedjeljko Pintarić koji nam je nakon predstavljanja rekao da je knjiga značajnija i od same monografije. Ona doduše nije, kao što bi sama monografija bila uvezena u neke lijepe tvrde i skupe korice, te imala niz različitih fotografija, međutim sadržajem ima sve što, pa još i više i dublje od monografije same. 


"Ipak, kolokvijalno smo ju nazvali monografija, jer ona doista donosi novi pogleda na život ove župe s okolicom kroz povijest, a mnogobrojnim detaljima daleko je opširnija, dublja i sadržajnija negoli što bi bila klasična monografija", rekao je mons. Pintarić.


Iako na koricama knjige piše da je "Prilog za stariju povijest župe, crkve i svećenika u Sesvetama", moglo bi se reći da je knjiga svojevrsna "Biblija" sesvetske crkvene povijest, jer teško da bi se još nešto moglo pronaći od veće važnosti, a što već mons. dr. Kožul nije obradio i ugradio u knjigu. 


O knjizi i autoru govorili su sesvetski župnik preč. Mario Migles, povjesničar i arheolog Damir Fofić, urednik knjige mons. Nedjeljko Pintarić i sam autor mons. dr. Stjepan Kožul. Voditelj predstavljanja bio je televizijski urednik i novinar Mario Raguž.


Na kraju promocije domaćin, sesvetski župnik preč. Mario Migles darovao je autoru knjige dar u vidu slike velikog hrvatskog umjetnika sakralne umjetnosti Josipa Botterija Dinija, inače autora oslikanog dijela oltara sesvetskog pastoralnog centra.


Knjiga se može kupiti u župi po cijeni od 150,00 kn.


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.3.2024. 13:49:30

Create Account