Koncert "Da mi hoćeš srce dati" oduševio publiku

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 29.3.2019. 12:17:05
Koncert "Da mi hoćeš srce dati" oduševio publiku

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

KUD Dragutin Domjanić Adamovec oduševio je sinoćnjim koncertom uglazbljenih Domjanićevih stihova.



Puna dvorana Narodnog sveučilišta Sesvete bila je znak koliko Sesvećani vole najvećeg prigorskog sina, Dragutina pl. Domjanića i njegove kajkavske stihove. Podršku tome svojom je nazočnošću dao i zamjenik predsjednika Vijeća g.č. Sesvete Dražen Markota koji je ponajprije pohvalio značajan rad i veliki trud Adamovčana na očuvanju prigorske kulture i kajkavijane. "Kada i mi Hercegovci rado dajemo potporu ovako kulturološki značajnim projektima, onda je to znak da se radi doista o vrlo vrijednoj aktivnosti ka očuvanju naše ponajprije Prigorske, pa potom i Hrvatske baštine na što svi moramo biti ponosni i svojim djelovanjem raditi ne njezinu očuvanju, kao što to čine vrijedni članovi KUD-a Dragutin Domjanić iz Adamovca", rekao je Markota dodajući kako će organizatori ovog događanja u predstavnicima sesvetske Gradske četvrti uvijek imati prijatelja i potporu.


Organizatori su za koncert priredili 15 pjesama, većinu ih je napisao Dragutin Domjanić, a mnoge od njih do ovih dana nisu bile uglazbljene. Osim svima poznate Fale koju je još davno uglazbio također legendarni Vlaho Paljetak,  te  pjesme Kaj mnogima poznata i pod nazivom Vre tičeki spiju, većina drugih je široj publici slabije poznata ili nepoznata, a zahvaljujući umjetničkom ocu adamovečkih festivala profesoru Nenadu Danu Koziku koji ih je uglazbio, osvanule su i u notama. 


Dvije od izvedenih pjesama nije napisao Domjanić, jedna je posvećena njemu, "Dragutinu Domjaniću", skladao ju je Đ. Habel, uglazbio N.D. Kozig, a  druga je u napisana i skladana u tom duhu "V kesni čas" autora Rudolfa Rajtera.


Pjesme su otpjevali solisti: Stjepan Baričević, Branka Črgar, Jelena Halić, Tomislav Hermeščec, Ana Jaklinović, Zlatko Juza, Željko Kveštak, Ivan Mihovec, Mislav Sviben i Marija Jelovečki, te tri najpoznatije Domjanićeve pjesme Ženski zbor KUD-a Dragutin Domjanić Adamovec. Uz ženski zbor, glazbenu pratnju pojedinim izvođačima dao je i muški vokalni ansambl.  Koncertom je ravnao prof. Nenad Dan Kozig.


Bio je to jedan prekrasan koncert usmjeren upravo prema očuvanju kajkavijane na čemu članovi adamovečkog KUD-a vrijedno rade i nadajmo se da će u tome ustrajati i nadalje, te da ćemo ovakvih koncerata u Sesvetama gledati još kao posljedica njihovih festivala u sklopu jesenske manifestacije Domjanićeve noći.


Vezane vijesti
Ažurirano: 11.10.2023. 11:07:11

Create Account