Kretanje gripe na području grada Zagreba u sezoni 2019./2020.

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.2.2020. 13:34:21
Kretanje gripe na području grada Zagreba u sezoni 2019./2020.

Foto: Ilustracija

U psihozi oko COVID-a 19 (korona virusa) malo smo u stranu potisnuli dobru staru gripu, koja je još uvijek tu i aktualna je iako s tendencijom pada.



Na području grada Zagreba, do 23.2.2020. prijavljeno je ukupno 10910 slučajeva oboljenja od gripe što čini 27% ukupnog broja prijavljenih u RH. 


Ove sezone, porast broja prijava od gripe pojavio se nešto ranije u odnosu na dinamiku  pojavljivanja gripe u prethodnoj sezoni, a traje dulje od lanjske sezone. Vrhunac je gripa u našem gradu doživjela u  u 5. i 6. tjednu ove godine s trendom smanjenja broja oboljelih u posljednja dva ovogodišnja tjedna. 


Pojedini oboljeli od gripe u panici su jurili na hitnu i zaraznu bolnicu vjerujući da se radi o, kako je uvriježeno reći, Korona virusu odnosno COVID-u 19.  Liječnici umiruju pacijente i ostale građane, jer, simptomi gripe su i nadalje isti, dok su kod ove nove bolesti, prema dosadašnjem razvoju, blaži s tendencijom pojavljivanja sve blažih simptoma.


Ovogodišnja epidemija gripe u Zagrebu je snažnija od lanjske s više oboljelih osoba, a u strukturi najviše su pobolijevala djeca predškolske i osnovnoškolske dobi.











Zanimljivo da se na web stranici zavoda na dnu članka o kretanju gripe još uvijek nalazi poziv na cijepljenje no sumnjamo da je to još uvijek potrebno, vjerojatno se samo radi o copy-pastu,.


Podakte o kretanju gripe pripremio za web stranicu NSZJZ Grada Zagreba dr. Andrija Štampar: Kruno Sokol, dr.med., specijalist epidemiolog, Služba za epidemiologiju 


Vezane vijesti
Ažurirano: 14.12.2021. 11:06:49

Create Account