Kvaliteno odrađena akcija čišćenja u Sesvetskom Kraljevcu, čistili ministri, gradonačelnik, medvjedići....

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 23.4.2022. 20:07:03
Kvaliteno odrađena akcija čišćenja u Sesvetskom Kraljevcu, čistili ministri, gradonačelnik, medvjedići....

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Ekološka akcija čišćenja velikog onečišćenog područja retencijskog kanala  Sesvetskog Kraljevca održana je ove subote uz sudjelovanje mnogih poznatih i manje poznatih.




Stotine tona otpada i doslovce smeća navežene su, ne slučajno, nego s namjerom, kriminalnom namjerom, jer je vidljiv navoz kamiona raznovrsnog otpada.


Povodom Dana planete Zemlje, Zelene i plave Sesvete u partnerstvu s mnogima proveli su uspješnu akciju čišćenja područja retencijskog kanala od Strojarske ulice prema rubu sesvetskog/gradskog područja uz sam autoput, Kanal je dom prekrasnih labudova koji čekaju mlade ptiće, tu su gnijezda divljih pataka, gnijezde se čaplje, a srne i druga divljač dolaze na taj kanal piti vodu. Na žalost zagađenu.


U pomoć su danas uz aktiviste ZIPS-a pristigli već legendarni Čisteći medvjedići, djelatnici Auto Zubaka, mnogobrojni građani, djelatnici Hrvatski šuma, strojevi Agroproteinke, kamioni Unije nove i prijevoznika Birkić.


Posebno treba zabilježiti da su svojim dolaskom, ali i aktivnim sudjelovanjem u čišćenju, akciju pripomogli ministar vanjskih poslova RH Goran Grlić Radman, ministar gospodarstva i održivog razvoja  Tomislav Čorić uz kojeg je dušno smeće prikupljala ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti  Dunja Mazzocco Drvar, bivši ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, te aktualni gradonačelnik Tomislav Tomašević. 


Također aktivno su sudjelovali i vijećnici GČ Sesvete Ivan Krivačić (Možemo) i Nives Curić (Možemo), a u konačnici pridružila se i vijećnica Ivana Petric (Most), te vijećnici M.O. Sesvetskog Kraljevca i mnogobrojni građani.


"Akcija je uspjela iznad očekivanja, počistili smo koliko možemo, a to je bilo desetak kamiona otpada, no smeća ima za još pet ovakvih akcija. Nazočnošću naših najvećih partnera i posebno gostiju iz sfere vlasti, osobito ministra Čorića i gradonačelnika Tomaševića dogovorili smo i nastavak akcije u kojoj će se strojno počistiti najveći dio koji je ostao, a on je otprilike još pet puta veći negoli je danas počišćeno", rekao nam je tajnik ZIPS-a, organizatora akcije, Radoslav Dumančić.


Nakon što je gradonačelnik uz pomoć čelnika sesvetskog Možemo Ivana Krivačića i Marija Spajića iz ZIPS-a izvukao  u kanal davno odbačena dječja kolica, nizali su se mnogobrojne pošalice na temu kolica, djece i odgojiteljstva.


Akcija je održana u sklopu Dana planeta Zemlje, te velike večernjakove cijelo hrvatske ekološke akcije Rezolucija Zemlja.


Za sve sudionike na završetku akcije u krugu sponzora Končara organizirana je zakuska s izvrsnim lovačkim gulašem koji su priredili vrijedni članovi Lovačkog društva Priroda iz Sesvetskog Kraljevca.



Video: Zelene i plave Sesvete, Marijo Spajić

Vezane vijesti
Ažurirano: 16.4.2024. 11:59:14

Create Account