Le:Notre forum održan i u Sesvetama

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 13.4.2019. 8:21:04
Le:Notre forum održan i u Sesvetama

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Danas završava petodnevni forum koji se od 9. travnja održavao u Zagrebu, a u četvrtak i petak dio programa odvijao se i u Sesvetama.



Danas završava forum koji se u protekla četiri dana pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, odvijao na području Zagreba i Sesveta (iako su i Sesvete dio Grada Zagreba, ali ovo volimo jako istaknuti). 8. LE:NOTRE Landscape Forum 2019! Forum organizirao je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za ukrasno bilje, krajobraznu arhitekturu i vrtnu umjetnost u suradnji s Le:Notre Institutom, a na kojem se danas sumiraju rezultati radionica i objavljuju preliminarni stručni izvještaji o radu kroz četiri dana.


LE: NOTRE Landscape Forum je godišnji sastanak stručnjaka, akademika, studenata i dionika koji ima za cilj doprinijeti razvoju znanja i razumijevanja urbanog krajolika i sela kako bi se poboljšala kvaliteta života, ekološka te ekonomska održivost. Održava se svake godine na određenom području, a na 8. Landscape Forumu u Zagrebu središnja tematika jest plavo-zelena infrastruktura koja podupire kvalitetu krajobraza u gradu te poboljšava kvalitetu života. Upravo je dakle naša sesvetska vizija zelenila i Save, odnosno spoj ta dva medija osnovna tema foruma u sklopu kojeg su održane četiri tematske radne skupine i radionice s dvije međusobno povezane skupine:


Radna skupina 1: Vizija krajolika u Zagrebu

Radna skupina 2: Razvoj zelene infrastrukture

Radna skupina 3: Urbana poljoprivreda i prehrambeni oblici

Radna skupina 4: Nasljeđe i identiteti

Međusektorska tema 1: Krajolik i demokracija

Međusektorska tema 2: Krajolik i ekonomija


Tijekom četvrtka i petka sudionici su posjetili Sesvete i prema svojim afinitetima sudjelovali prvo u razgledavanju određenih dijelova, a potom vođeno prenosili sa svojim vizijama u zabilježene uratke. Najveći dio sudionika tako je u četvrtak prošetao od Gimnazije Sesvete, gdje su se u kongresnoj dvorani i održavale radionice, prema centru, gdje su usput upoznati sa sesvetskom šetnicom u izgradnji, odnosno predočena im je ideja zašto je pokrenuta izgradnja upravo te šetnice kao svojevrsne preteče budućih daleko većih i značajnijih projekata koje očekuju Sesvete u svojoj, nadajmo se skoroj transformaciji. 


Potom je cijela grupa sudionika iz svih dijelova Europe, te nekolicina iz Kine, prešla prugu (na crveno svjetlo i neki su komentirali da su to učinili prvi puta u životu), te posjetila Sljeme gdje su im  predstavnici ZIPS-a Radoslav Dumančić i Mario Spajić  objasnili osnovnu viziju transformacije Sljemena u buduće novo središte Sesveta s gotovo svim najvažnijim javnim funkcijama i institucijama. S vrha zgrade buduće glazbene škole promatrali su krajolik koji će potom ugraditi u svoje vizije ove ideje. 


Dio ih se potom zaputio u Novi Jelkovec gdje su pogledali (samo izvana) nikada završenu zgradu navodno kulturnog centra, a potom i prekrasnu zgradu knjižnice s vrlo suvremeno uređenim inerijerom, a fotografirali su se i kod Jelkovečke sekvoje, no o toj priči nekom drugom prigodom. 


Nakon šetnje Sesvetama navrle su ideje koje su kasnije kroz radionice pretočene u vizije. Što i kako krajobrazni stručnjaci s ove konferencije preporučuju za budućnost Sesveta znat će se nakon nekog, nadajmo se kraćeg vremena kad se svi radovi sumiraju i sa stručnog prevedu na javnosti lako razumljivi jezik. Vjerujemo da će sigurno biti vrlo korisnih prijedloga za koje se nadamo da će, barem neke biti uklopljene u buduću vizuru našeg novog okruženja. Naravno, vizionarski radovi izvode se za buduća pokoljenja i tako ih trebamo i shvatiti. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 25.11.2022. 14:35:25

Create Account