Müller Mikić: Pokrenute su radnje na izmjeni GUP-a Sesvete

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 20.4.2022. 12:14:21
 Müller Mikić:  Pokrenute su radnje na izmjeni GUP-a Sesvete

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Radnje na izmjeni i dopunu Generalnog urbanističkog plana (GUP) Sesveta su pokrenute, tvrdi Gordana Müller Mikić.




Na sinoćnjoj sjednici Vijeća Gradske četvrti (VGČ) Sesvete obznanjeno je eurbi et orbi, da su pokrenute radnje na izradi izmjena i dopuna GUP-a Sesvete. Radi se o najvažnijem urbanističkom dokumentu kojim se određuje urbanističko uređenje površina u urbanim dijelovima Sesveta. 


Naime, poznato je da se bilo koji zahvat u urbanom prostoru mora uskladiti s važećim GUP-om. Prostor koji se ne smatra urbanim, nego ruralnim, reguliran je Prostornim planom, njemu koju riječ kasnije.


Trenutno vrijedi GUP Sesveta iz 2015. godine po kojem se može intervenirati u prostoru koji obuhvaća taj dokument. S prolaskom vremena mijenjaju se i potrebe, pa se taj dokument povremeno mora osvježiti i prilagoditi novonastalim potrebama, te se zato rade izmjene i dopune u tom svojevrsnom urbanističkom "zakonu". 


Nakon 7 godina od stupanja na snagu posljednjih izmjena i dopuna sesvetskog GUP-a, izmijenile su se mnoge okolnosti i kako bi se omogućio napredak neke sredine, potrebno je usklađenje s promjenama. Najbolji primjer za to je bivši prostor Sljemena gdje je veći dio u aktualnom GUP-u označen kao industrijska zona, a ako ga se želi prenamijeniti u neki drugi vid korištenja prostora, potrebno je tada tu izmjenu unijeti u GUP. To je najjednostavnije objašnjenje što se događa, ako su nam potrebe različite od propisa.


Voditeljica Odjela za generalne urbanističke planove Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje, Gordana Müller Mikić objasnila je korake koji slijede nakon političke odluke da se krene u izmjenu tog dokumenta. Slijedi prikupljanje inicijativa za promjenu GUP-a, koju u  Odjel za generalne urbanističke planove  Sektora za prostorno i urbanističko planiranje mogu predati i pojedinci i pravne osobe, odnosno institucije, te VČG ili Mjesni odbori. 


Te inicijative predstavljaju teme koje se obrađuju i temeljem kojih se izrađuje prijedlog koji potom ide na javnu raspravu. Na javnoj raspravi svatko može dati svoje primjedbe i prijedloge koji se potom evaluiraju, te se  izrađuje prijedlog GUP-a koji potom ide na donošenje u Gradsku skupštinu.  


Cijela procedura traje oko tri godine, pa ćemo, kako predviđa  Müller Mikić , u najboljem slučaju, novi GUP imati najranije sredinom 2025. godine. 


A što se Prigorja tiče, sesvetski GUP da ne obuhvaća, jer se smatra da se radi o ruralnom području za koji je nadležan Prostorni plan Grada Zagreba (PPGZ). Zbog tog PPGZ-a, kako se moglo čuti na sinoćnjoj sjednici, mnogi u Prigorju imaju problema s intervencijama u prostoru, te ne mogu dobiti potrebne dozvole za svoje predviđene aktivnosti.  Stoga se traže također izmjene i dopune PPGZ-a. 


Inače, pojedini vijećnici strašno su nezadovoljni uopće postojanjem GUP-a Sesvete, smatraju da su Sesvete dijelom Grada Zagreba, te da za područje Sesveta treba biti nadležan GUP Grada Zagreba. To su zatražili vijećnici Blažinović, Dokša i sam predsjednik Kezerić. 



Vezane vijesti
Ažurirano: 5.6.2022. 15:01:20

Create Account