Mali vrtlari u Brestju oko svog vrtića sadili cvijeće

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 15.4.2022. 9:41:25
Mali vrtlari u Brestju oko svog vrtića sadili cvijeće

Foto: Leona Nekret - Katić

U sklopu projekta "Provedimo dan zajedno", djeca, njihovi roditelji i tete zajedničkim snagama sadili su raznovrsno bilje oko sesvetskog vrtića u Brestju.




O ovom hvalevrijednom projektnom danu izvještava teta Leona Nekret - Katić, odgojitelj mentor.


„Kad se male i velike ruke slože…“


Projekt "Provedimo dan zajedno" jedan je od oblika suradnje s roditeljima, a odnosi se na aktivno uključivanje roditelja u odgojno obrazovni proces. Odgojitelji i roditelji dijele odgovornost zajedničkog rada te na taj način razvijaju suradnički odnos. Međusobnom suradnjom razvijamo nove vještine kako bi uspostavili kvalitetno međusobno djelovanje. Uključivanje roditelja u aktivnosti koristi i djetetu i roditeljima.


Naši roditelji aktivno sudjeluju u odgojno-obrazovnom procesu još od jaslica. Pandemija nam je uskratila provedbu ovog oblika suradnje tijekom prošle dvije godine, ali poštujući smjernice epidemiologa uspjeli smo obnoviti našu suradnju početkom ove pedagoške godine. Tijekom rujna provodili smo aktivnostina temu životinja kako bi se pripremili na obilježavanje Svjetskog dana zaštite životinja početkom listopada. Tada su roditelji dovodili svoje kućne ljubimce i zajedno sa svojom djecom nam ih predstavili i upoznali nas s njima. Te dane djeca još uvijek pamte i prepričavaju i ta činjenica nam potvrđuje koliko je ovaj oblik suradnje važan. Početkom proljeća priroda se intenzivno počela mijenjati i došli smo do ideje da u sobi napravimo „Sobni vrt“. 


Gospođa Vukadin odazvala se našem pozivu i pomogla nam je u njegovoj izradi, a Klara je ponosno sa svojim prijateljima pomagala svojoj mami. Ovom aktivnošću aktivirali smo senzorne receptore, usvajali spoznaje o životnim uvjetima važnim za rast i razvoj biljaka, razvijali motoričke vještine i razvijali važnost naše brige i odgovornosti za rast i razvoj biljaka. Svakodnevno ćemo pratiti i promatrati promjene i ako ćemo se dobro brinuti o biljkama za par mjeseci one će nas nagraditi. Zahvalni smo roditeljima naše odgojne skupine koji su nam pomogli prikupiti sredstva ( sjemenke, sadnice, zemlju) kako bi ovaj centar prirode mogao nastati.


Zahvaljujemo gospođi Špoljarić što je odvojila malo svog vremena kako bi nas upoznala sa čudesnim svijetom biljaka. Helenina mama je profesorica biologije i s obzirom da smo oformili sobni vrt pozvali smo ju kako bi nam pobliže objasnila i prezentirala svoje znanje o biljkama i važnosti brige za okoliš.  Razgovarali smo o tome kako biljke dišu, što im je potrebno za rast i razvoj, te kako se mi možemo brinuti za njih. Djeci vrlo zanimljiva stvar je bila maketa cvijeta koja se rastavlja na dijelove koju su djeca s velikim zanimanjem slagala međusobno surađujući. Najveći interes djeca su pokazala proučavanju lista i peludi kroz mikroskop kada su vrlo aktivno sudjelovala u samom procesu istraživanja ( pinceta, staklca, dodavanje vode i baratanje mikroskopom). Helena je bila jako ponosna na svoju mamu. Još jednom se zahvaljujemo gospođi Špoljarić na velikom znanju koje je podijelila s nama i upoznala nas s prekrasnim svijetom biljaka.


Našu suradnju smo nastavili i pozvali u goste roditelje kako bi nam pomogli urediti vanjski prostor vrtića. Gospođe Hrga, Tomić, Stipić, Cunk, Juričić i Špoljarić uspjele su se organizirati i prihvatile su naš poziv. Veronika, Elizabeta, Emanuel, Ante, Lovro, Elina i Jakov ponosno su asistirali svojim mamama i baki te aktivno s malim Leptirićima sudjelovali u sadnji cvijeća. 


Zahvaljujemo također svim roditeljima malih Leptirića, roditeljima i djeci iz ostalih skupina i drugim dobrim ljudima što su podržali ovu akciju te nam donirali sadnice cvijeća i zemlju. Djeca su razvijala spretnost u baratanju predmetima i alatima, senzibilitet za prirodu i smisao brige za biljke i okoliš vrtića. U suradnji s roditeljima i odgojiteljima cijelog područnog objekta Brestje realizirali smo ideju o izradi vertikalnog cvjetnjaka.  Vrijedne ruke naših Leptirica vrtlarica izradile su hvalevrijednu instalaciju koja promiče jedan od eko kodeksa našeg vrtića : „Od otpada do stvaralaštva“. Na ovaj način htjeli smo potaknuti i osvijestiti male i velike o važnosti ekološkog osvještavanja i djelovanja. Zahvaljujemo svima na donaciji preraslih dječjih gumenih čizmica i sadnica cvijeća koje smo iskoristili za realizaciju ove ideje. Veliko hvala našim vrijednim mamama i baki što su provele dan s nama i pomogle nam ukrasiti vrtićki okoliš.


Sretan Uskrs žele Vam djeca i djelatnici DV Sesvete! Video čestitka u nastavku.

Leona Nekret-Katić, odgojitelj mentor, DV Sesvete





Video: Leona Nekret-Katić

Vezane vijesti
Ažurirano: 29.3.2024. 9:49:27

Create Account