Maturanti Gimnazije Sesvete danas darivali krv

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 28.2.2023. 14:41:07
Maturanti Gimnazije Sesvete danas darivali krv

Foto: Željko Turčić

Maturanti sesvetske gimnazije i danas su, kao i puno puta do sada, odazvali se na akciju dobrovoljnog darivanja krvi.



Dva puta godišnje Crveni križ u suradnji s vodstvom škole i Zavodom za transfuzijsku medicinu provodi akciju dobrovoljnog darivanja krvi. I ovoga puta maturanti su se odazvali želeći dozom svoje krvi pomoći neznancu u zdravstvenoj nevolji. Za većinu njih bilo je to prvi, nadajmo se, ne i posljednji pristup akciji. 


Ukupno se odazvalo 26 učenika i pokoji nastavnik, no, liječnica transfuzijske ekipe odbila je čak petnaestoro njih. Razlog je uglavnom bio nedovoljni omjer mase tijela, jer radi se većinom o tek punoljetnim osobama  koje još nisu stekle povoljni omjer visine i težine kako bi zadovoljile stroge kriterije za davanje krvi, a također nisko željezo, uglavnom kod djevojaka bio je razlog mnogih odbijenica. 


Prikupljeno je 15 doza krvi, što nije loše, međutim, najvažniji razlog boravka transfuzijske ekipe u gimnaziji jest edukacija gimnazijalaca i promocija o dobrovoljnog davalaštva krvi.


"Drago mi je da smo dobili čak trinaestoro novih dobrovoljnih darovatelja koji su po prvi puta dali krv i iskreno se nadam da će ostati članovi jedne od najhumanijih ljudskih grupacija, dobrovoljni darovatelji krvi", rekao je nakon akcije voditelj sesvetskog Crvenog križa Željko Turčić.


Naredna akcija je za dva tjedna kada također u utorak transfuzijska ekipa dolazi u Srednju školu Jelkovec.


Vezane vijesti
Ažurirano: 17.4.2024. 10:11:31

Create Account