Misnim slavljem i blagoslovom skulpture sv. Gabrijela obilježen dan vugrovečke župe

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 5.10.2020. 13:03:38
Misnim slavljem i blagoslovom skulpture sv. Gabrijela obilježen dan vugrovečke župe

Foto: Sesvete danas, Borko Samec

Blagdan sv. Mihovila, prvog vugrovečkog zaštitnika proslavljen je zbog epidemioloških i postpotresnih razloga puno skromnije negoli do sad.



Vugrovečko Miholje, manifestacija znana u cijeloj Hrvatskoj svojedobno začeta u proštenju blagdana sv. Mihovila, koju su niz godina posjećivale tisuće posjetitelja, ove godine zbog epidemioloških, ali i potresnih razloga nije održano u svom uobičajenom obimu, ali narodno proščenje ne može izostati. Župna crkva sv. Franje Ksaverskog, crkva na vugrovečkom groblju sv. Mihovila koja je prvotno bila župna, te zgrada stare škole koja je sada društveni dom, teško su stradali u potresu, kao i župi farof, pa su zabranjeni za okupljanje ljudi. 


No, pod šatorom postavljenim uz farof gdje upravo započinje obnova, održano je svečano misno slavlje koje je predvodio pater  Ilija Grgić iz Družbe Krvi Kristove u koncelebraciji s upraviteljem vugrovečke župe vlč. Filipom Lucićem. Nakon mise blagoslovljen je kip sv. Gabrijela koji je izradio Izidor Žiga Popijač, koji iako samouk živa je legenda našeg kiparstva. 


To je već treća skulptura u nizu. Ranije su već postavljene skulpture sv. Mahaela i Rafaela i ta će djela zajedno s ovim činiti budući vugrovečki park svetaca. 


Vezane vijesti
Ažurirano: 28.4.2023. 20:52:06

Create Account