Mnoge Sesvećane uznemirio noćas slab potres

Autor: Borko Samec
Objavljeno: 19.6.2022. 11:03:01
Mnoge Sesvećane uznemirio noćas slab potres

Foto: EMSC mapa

Potres se dogodio na području Markuševca, a u epicentru je magnituda iznosila 2,8 Richtera.




Prema informacijama iz Seizmološke službe Geofizičkog odsjeka PMF-a, noćas, 19. lipnja 2022. godine  3 minute iza ponoći, seizmografi Seizmološke službe RH zabilježili su slab potres s epicentrom kod Markuševca u Zagrebu. Magnituda potresa iznosila je 2.8, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja EMS. Potres se osjetio u užem epicentralnom području.


EMSC je na svojoj aplikaciji nakon potresa izvijestio o magnitudi od 2,6 Richtera.


Građani koji su osjetili potres ne platformi EMSC ili na društvenim mrežama podijelili su svoje iskustvo u kojem uglavnom navode da ih je potres probudio ili se zbio neposredno prije kretanja na spavanje što ih je posebno uznemirilo. Neki pišu da su čuli samo buku bez vibracija na zgradi, a neki su pak izvijestili da su osjetili njihanje kuće ili namještaja odnosno kreveta.


Dio ih smiruje situaciju, jer se radi o slabom potresu, a opet bilo je i onih uznemirenih. Posebice su bili uznemireni oni koji su u velikom zagrebačkom potresu pretrpjeli oštećenja njihovih domova.


U Seizmološkoj službi kažu da najvjerojatnije taj potres više ne spada u one naknadne potrese nakon velikog zagrebačkog potresa, nego je nastao neovisno, kao posljedica u zadnje vrijeme povećane tektonske aktivnosti zemlje na ovom našem, i inače, gledajući kroz povijest, tektonski vrlo aktivnom području.



Vezane vijesti
Ažurirano: 8.3.2024. 22:25:32

Create Account